Varannandagsfasta

Varannandagsfasta (ADF) innebär att man fastar varannan dag. Det är en variant på 5:2 kan man säga (eller en variant på periodisk fasta om man så vill), istället för att fasta 2 dagar/vecka och äta normal 5 dagar så kör man periodisk fasta varannan dag. Varannan dagsfastan innebär att man fastar under en 24-timmars period varannan dag. Det är den mest krävande metoden som man inte bör starta med som första fastemetod, utan om möjligt vänta med tills man är en van fastare.

Fasta varannan dag

Varannan dagsfasta går som sagt ut på att man fastar varannan dag där du äter normalt ena dagen för att nästkommande dag gå ner på ca 25 % av ditt vanliga energiintag, ca 400 – 700 kcal beroende på din vikt. Man kan räkna med en viktnedgång på ca 1 kg/vecka med varannan dagsfastan, även om man inte äter särskilt bra under sina ätdagagar.

​På ätdagarna kan man om man vill äta 125% av det “normala” kaloriintaget. dr Krista Varady som jobbar på University of Illinois i Chicago har utvecklat metoden och hon säger att försökspersonerna mycket sällan äter mer än 110% på frossardagarna. Det här är en diet som kan vara intressant att prova om du känner att du vill utöka ditt fastande.

Varannandagsfasta vs. 5:2 dieten

I likhet med 5:2-fasta ska man äta ca 25% av sitt vanliga energiintag ena dagen för att sedan äta precis vad man vill den andra dagen och så rullar det på. Det innebär ca 400-500 kcal för kvinnor och 600-700 kcal för män. Ett stort problem är att det är svårt ur socialt aspekt att fasta varannan dag. Det går att uthärda att fasta – och det är den periodiska fastans största fördel – eftersom man vet att nästa dag får man äta igen. Men i långa loppet kan det vara svårt att hålla sig till att fasta varannan dag och det krävs att man är utrustad med mycket viljestyrka. Som livsstil är det inte att rekommendera, då är det betydligt bättre att fasta enligt 5:2-metoden eller 16:8-metoden. Och det är främst personer med stor övervikt som bör genomföra varannan dagsfastan eller om man är en utpräglad fastemänniska. Dock enbart under en kortare period.

Det är svårt i längden att kompensera fastedagarna genom att äta 4000-5000 kalorier nästa dag. Då känner mig sig rätt övergödd och långt ifrån behagligt mätt. Möjligen kan man fylla på med mängder av godis, speciellt choklad som är kaloririkt på en relativt liten mängd och därför inte känns så mycket när det ligger i magen. Men i långa loppet börjar man nog ifrågasätta varför man fastar ena dagen för att proppa i sig nästa dag, då man trots allt gör en del uppoffringar de dagar man fastar. Men det är inte omöjligt att man vissa dagar äter runt 3000 kalorier de dagar man äter som “vanligt” om man är på fest, bröllop etc med flera rätters middag och alkoholhaltiga drycker. Men då har man ändå åstadkommit ett rejält kaloriunderskott den veckan trots allt.

6 Comments

 • caroline says:

  Hej! Undrar om man ska dricka vatten under fastedagarna? MVH Caroline

 • Emma says:

  Om man dricker the eller kaffe när man fastar, får man då ha mjölk i eller måste det vara svart?

  • Maria Holmström says:

   Hej Emma!

   Eftersom du har ett starkt begränst energiintag under dina fastedagar med 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män, så är det bra att spara så många kalorier som möljigt till mat som mättar. Om du kan hålla dig till att dricka 1-2 koppar kaffe eller te per dag, kan du dricka det med 1/4-1/2 dl lättmjölk. 1 dl lättmjölk “kostar” 39 kcal. Dricker man många koppar med mycket mjölk drar det iväg snabbt.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Malin says:

  Jag ammar en 6 månaders bebis alla mål utom ett. Kan jag äta enligt 5-2 eller 16-8 ? Ska jag ev öka energiintaget de dagar jag fastar något? Kan detta skada mitt barn? Frigörs något i mjölken de dagar jag fastar? Jag har 10 kg övervikt.

 • Anna-Maria says:

  Jag avfärdade 5:2-dieten för testade två veckor och höll på att bli galen av hungerkänslor och matthet och tyckte det förstörde min livskvalitet. Men sen testade jag en gång till och höll ut lite längre. Och rätt vad det var hade kroppen ställt om sig totalt! Jag är jätteförvånad, trodde inte den anpassade sig så pass mycket. Nu kan jag jobba hela dan på fasta utan att må dåligt alls. Så nu har jag kört den extremare varianten halvfasta. Min bli har gått från 25,0 till 22,0 senaste veckorna. Jag åt medicinen Mirtazapin som är känd för att ge folk en “markant viktökning” (jag gick upp lite men inte så farligt som en del andra), nu har jag återställt mig själv, kläderna sitter löst och ledigt och jag känner mig fräsch igen 🙂 Detta var det bästa jag testat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *