Vad händer i kroppen när vi fastar?

bättre hälsaEnkelt kan man säga att kroppen växlar mellan två lägen – energiinlagring och energiförbränning. När vi äter lagrar kroppen energi – när vi fastar förbränner kroppen energi. Att fasta innebär att vi försöker förlänga tidsramen då kroppen förbränner energi. Periodisk fasta ökar tillväxthormonerna i kroppen vilket leder till ökad fettförbränning och indirekt till ökad muskelmassa.

När du känner hunger, kom ihåg att det går över. Hunger växer inte för att blir större och större, utan går över! Drick citronvatten eller örtte så känns det bättre. Det är inte farligt att vara hungrig, man blir bara lite smartare. Våra kroppar är skapta för att kunna vara utan mat. Det som händer när man fastar under en kort period är att sockret i blodet sänks, vilket är mycket positivt. Fett börjar förbrännas och tillväxthormon minskar. När tillväxthormonerna minskar så minska även riskerna för cancer som tillkommer då celler förökar sig. När man fastar stoppas den processen och i stället börjar cellerna reparera sig. Eftersom kroppen är hungrig med lite lägre energi så orkar den inte reproducera sig utan vill bara reparera sig. Vårt blodsocker stabiliseras och insulinkänsligheten ökar så att insulinnivåerna sjunker liksom blodfetterna, blodsockret och blodtrycket. Vilket i sin tur minskar risken för en rad livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2.

Du vinner en hel del hälsoeffekter och förlorar dessutom en hel del kilon! Det finns inga negativa effekter med 5:2-metoden, bara positiva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *