Så här äter du enligt 2-dagarsdieten

lean proteinFör att få i dig bra näring, utan för många kalorier bör fastemåltiderna främst bestå av magert protein och kolhydrater med lågt GI-värde, som grönsaker, bär och fullkornsprodukter.

Bra råvaror med protein är till exempel kokt vit fisk, kyckling utan skinn, räkor, tonfisk, tofu, ägg och mejeriprodukter med låg fetthalt men inget tillsatt socker.

Välj bort så mycket som möjligt av fettet under fastedagarna. Undvik snabba kolhydrater som bröd, potatis och pasta. De är inte onyttiga i sig, men “kostar” en hel del kalorier och har även högt GI-värde, vilket ökar blodsockernivån i kroppen och du blir snabbt hungrig igen.

Självklart ska du HELT undvika chips och annat snacks, med undantag för popcorn som du kan äta en liten mängd av. Ej heller passar de dessa dagar att äta godis eftersom t.ex 100g choklad innehåller ca 550 kcal/100g, vilket innebär att bara en liten bit choklad slukar en hel del kalorier. Övrigt godis utan innehåller en stor mängd socker och det höjer därför blodsockernivån vilket gär att du dippar ganska snart, utan att ha fått något för dina kalorier. Du kommer inte orka fasta en hel dag, om du förbrukat dina kalorier på sådant som inte ger någon näring eller mättnad.

Nötter och frön i mindre mängder är bra för mättnaden – dock i små mängder då 100g nötter och frön innehåller runt 600 kcal. Drick kaffe och te utan mjölk och socker och ordentligt med vatten på fastedagarna, både varmt och kallt och gärna även smaksatt t.ex med citron, som både är gott och hungerdämpande. Särskilt varmt citronvatten är hungerdämpande och bränner även fett. Starta gärna dagen med en mugg varmt citronvatten.

Du kommer med all säkerhet att bli hungrigare än vanligt under fastedagarna, särskilt i början. Din kropp kommer delvis att vänja sig, men kom ihåg att det faktiskt inte är farligt att vara hungrig och den värsta hungern brukar också gå över! Den går dessutom i vågor och är inte ihållande.

Se till att sysselsätta dig med annat under fastedagarna. Ring till någon och prata bort lite tid, tills det är dags att förbereda sig för att gå och lägga sig, läs en spännande bok eller ta en lång promenad, lägg gärna fastedagana på hektiska dagar när du inte har tid att fundera så mycket över mat eller att du är hungrig.

Även om det inte finns några kalorirestriktioner under de dagar du äter som vanligt ska du ändå inte frossa under dessa dagar för att kompensera för fastedagarna. Ät som du brukar, efter ett tag kanske du blir inspirerad till att äta lite nyttigare och om du har en benägenhet att äta lite för mycket eller onyttigt, är det inte ovanligt att man mer eller mindre omedvetet lägger om sina kostvanor så att de blir mer hälsosamma. Självklart uppnår du ännu bättre resultat av 5:2-dieten om du äter hälsosamt även under dina ätdagar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *