Proteinbars, bra eller dåligt?

olika quest bars

Jag brukar få frågor angående proteinbars, vilka som är bra och ifall jag äter dem själv och vad jag i så fall tycker om dem och inte minst hur nyttiga/onyttiga de är.

Det går egentligen inte att svara bara ja eller nej på om proteinbars är bra eller ej. Det finns så otroligt många sorter att välja på, ute på marknaden.

Vad är egentligen en proteinbar? Och vad ska en proteinbar innehålla för att anses var bra?  

Många verkar fokusera på antalet gram kolhydrater i barsen. Det tycker jag inte att man ska göra i allt för stor utsträckning. Utan snarare fokusera på vilken sorts kolhydrater det är. Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Kommer kolhydrater från sockerarter eller är det kolhydrater som kommer från fibrer?

Ofta är det inte mycket som skiljer en proteinbar från en chokladkaka, förutom att en proteinbar innehåller just en del proteiner. Om man är ute efter proteinerna så är ju förstås barerna bättre än en chokladkaka.  Det finns givetvis undantag och det finns en del bra proteinbars, men oftast har folk lite väl höga tankar om proteinbars just p.g.a namnet. Det är inte heller så lätt att förstå vad man ska kolla efter när man letar en proteinbar, speciellt inte när halva innehållsförteckningen innehåller obegripliga ord och ingredienser.

En produkt som jag gillar och även rekommenderar är Questbar. De flesta kolhydraterna i dem kommer från fibrer och de har en lite segare konsistens som ger mer tuggmotstånd och därför tar lite längre tid att äta upp. Det är helt klart en stor fördel. De ger även en mättnadskänsla till skillnad från många andra bars som ofta bara brukar kunna öka aptiten och trigga igång sötsuget.

Mitt tips är att kolla på innehållsförteckningen på din bar. Kolla upp de olika ingredienserna t.ex på google och läs på om dem.

Jag har inget emot bars även om jag tycker att många är överskattade. Din favoritbar lär i alla fall med största sannolikhet vara bättre än en chokladkaka och de finns en del bra alternativ att välja på.
quest-bar-ingredients-chocolate_brownie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *