Vildnypon Rosa canina antioxidantbomb

Nypon superfood?

Vildnypon Rosa canina antioxidantbombRosbuskens (växtsläkte Rosa) frukt kallas för nypon, vissa arter av den producerar frukter med mycket högt näringsvärde. Den sort som är vanligast i livsmedel brukar kallas för vildnypon (Rosa canina) själva busken är en stenros och kallas för törnros eller hundros (Canina betyder Hund på latin). Nypon är en hälsobomb och tros vara verksamt mot en mängd sjukdomar samt att det är gysamt för både hud och naglar.

Nyponets hälsosamma innehåll

Nypon innehåller c-vitmin (i mycket stor mängd), karoten, omega-3, bor, fluor, sulfat, koppar, B6, zink, samt E-vitamin, K-vitamin, Provitamin A, Vitamin B6, C-Vitamin, P-Vitamin, Omega 3, Omega 6, Omega 9.
Med andra ord, nypon är EXTREMT nyttigt. Vissa studier visar att nypon kan förhindra delningen av vissa cancerceller, det tros stärka immunförsvaret och mildra värk i leder genom att sakta ner de vita blodkropparna så att inflamationer avtar vilket i sin tur lindrar ledvärken och skyddar ledkapseln. Bioflavonoiderna histidin och rutin är båda starka antioxidanter, precis som Vitmain C. Det forskas mycket på nypon, det är ett billigt och mycket säkert kosttillskott.

Hur äter man nypon

Nyponpulver bör inte hettas upp till ver 40 grader celcius eftersom det kan bryta ner antioxidanter. Nypon blandas med fördel med Gurmeja, dock skall man tänka på att gurkmejans biotillgänglighet ökar dramatiskt om man löser upp det i fett. Jag brukar göra så att jag blandar ut nyponpulver med lite blåbär och äter det som det är. Gurkmejan löser jag upp i ekologiskt kockosfett och gjuter små kakor av detta som jag sedan äter. Kokosfett är väldigt nyttigt, men tänk på att det är extremt energirikt. Jag skippar gurkmejekakorna på mina fastedagar!

Nyponsoppa

Gör gärna nyponsoppa av nyponpulver, men köp inte den vanliga paketerade nyponsoppan i mejeridisken, den innehåller mest tillsatser och socker titta på förpackningen vad den innehåller. Bäst rä dock att köpa nyponpulver och göra egen soppa, det blir dessutom godare. Om du kokar den så förlorar du antioxidanter, men det finns flera andra nyttigheter som du får i dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *