Maten som tillsammans med 5-2 fastan hjälper till att hålla dig frisk i vinter

citrusfrukter

I vinter är det många som fastar med 5-2 dieten sin första vinter. Det kan upplevas annorlunda mot att fasta under vår, sommar och höst,  när det är varmare och man kräver lättare och mindre mat och därför kanske kan tycka att det är enklare att genomföra fastedagarna. Som komplement till fastan är det bra att äta mat som håller dig frisk och pigg vilket också gör att du har mer ork till att fasta och få ytterligare goda hälsoeffekter. Det är mycket möjligt att detta blir den vinter som du upplever att du är piggare och friskare än du varit tidigare vintrar.

Citrusfrukter

Rika på C-vitaminer. Ät helst hela frukten och inte i juiceform. Risken med juicer är att man kan få i sig för mycket fruktsocker. Om man vill komma åt C-vitaminerna, men inte vill äta frukt, så är broccoli och röd paprika perfekta C-vitaminkällor.

Grönsaker rika på järn

Ät järnrika grönsaker tillsammans med C-vitamin, då plockar du upp järnet bättre. Färsk bladspenat är perfekt. Du kan prova med att byta ut all sallad mot spenat och övriga bladgrönsaker som t.ex mangold, om du känner dig lite trött och misstänker att järnvärdet kan vara något lågt.

Fet fisk

Alla typer av fet fisk är bra! Lax, tonfisk, makrill och böckling. Frossa i dem helst ett par tre gånger i veckan. Du får i dig rejält med omega 3 och fettet är dessutom ett smörjmedel för hjärnan och verkar även antidepressivt.

Paranötter

Innehåller mängder med selen som stimulerar bildandet av dopamin och seretonin som är  må-bra hormoner. Det skyddar kroppen mot fria radikaler och är dessutom nödvändiga för cellernas syreförsörjning. Selen är även bra för hår, hud och naglar. Stärker immunförsvaret och nervsystemet och ämnesomsättningen. Endast tre paranötter täcker hela dagsbehovet av selen!

Honung

En gammal huskur vid förkylningar. Honung lindrar vid t.ex hosta men hämmar även tillväxten av bakterier och troligen även virus.

Kakao

De flavonoider som finns i kakao har en antioxidativ- och acetylsalicylsyreliknande effekt som minskar risken för åderförkalkning och proppbildning i artärerna. Ät gärna ett par bitar mörka choklad varje dag – eller helst på kvällen då det även är rogivande.

Chili, vitlök och ingefära

Chili höjer förbränningen, vitlök är bakteriedödande och färsk ingefära håller öron, näsa och hals friska.

D-vitamin

Vintertid behöver vi få i oss extra tillskott av vitamin D för att hålla infektionerna borta. D-vitamin är ett mycket viktigt vitamin och har en vital funktion i kroppen. Eftersom Dvitamin bildas i huden i kontakt med solens strålar så kan det vara vettigt att göra ett prov för att se hur dina nivåer av D-vitamin är Läs mer här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *