Kontakta oss

Här kan du skicka ett mail till 5-2dieten.com, fyll i och skicka nedanstående formulär.

[contact_form]

4 Comments

 • Kamrun says:

  Hur förhåller ni er till 5-2 eller 16-8 dieten om man är gravid?

  Hälsningar
  Kamrun

  • Maria Holmström says:

   Hej Kamrun!

   Vi avråder helt från att köra 5:2-fastan om man är gravid, liksom 16:8-dieten. Njut av din graviditet och ev amning och därefter kan du använda dig av 5:2-metoden.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

 • Amanda says:

  Man läser bara att man ska avstå periodisk fasta när man är gravid, men ingen som skriver varför. Jag har redan gått upp 13 kg i min graviditet i vecka 26, slutade med 16:8 när jag blev gravid. Nu rekommenderar min barnmorska att jag ska tänka på vad jag äter hädanefter eftersom jag redan haft så stor viktuppgång, är det ok att börja med 16:8 igen? Någon som vet?

  • Magnus says:

   Hej Amanda,

   Anledningen till att man inte rekommenderar 5:2 (eller annan fasta) under graviditet är att man inte har tillräckligt med forskningsunderlag. Om man tittar på hur vi och andra däggdjur levde/lever när vi inte bor i moderna samhällen där det alltid finns god tillgång på föda så genomlevde vi alltid perioder av fasta eftersom det ibland inte fanns någon mat.

   Jag vet inte hur det eventuellt påverkar graviditeten därför bör säkerhetsprincipen följas, så fasta skall du inte göra. Däremot kan du ju helt enkelt börja räkna kalorier. Du verkar ha gått upp ungefär dubbelt så mycket som anses som normalt vid graviditet (tom vecka 26). Som gravid behöver du få i dig ungefär 2500 kcal/dag, börja med att räkna kalorierna under ett par dagar. Alltså det du äter nu så att du får koll på hur du faktiskt ligger till. Glöm inte att ta med absolut allt du äter, från minsta ärta till kaffelatte, glass, smothies etc. Utgå sedan från detta och gör upp ett veckoschema som du följer slaviskt.

   Hoppas detta hjälper dig!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *