Kolla ditt Midjemått, är du äppel- eller päronformad?

Picture 442Om du inte mätt ditt midjemåttet tidigare så är det bra att göra det nu när du börjat med 5:2-dieten eller ännu hellre innan, så du märker hur midjemåttet minskar.

Bukfetma är farligare än fetma runt rumpa och lår, och den stora magen gör att du dör tidigare än om du har ett mindre midjemått. Det är farligare att ha en typisk manlig äppelformad kropp än en typisk kvinnlig päronformad kropp med mer hull på höfter och lår. Fettet på magen är farligare eftersom det ligger närmare våra livsviktiga organ. Det utsöndras lättare i blodet och sprider sig till organ som hjärta, kärl, lever och njurar samt påverkar blodtryck och insulin negativt. Ett stort midjemått har en stark koppling till hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och demens samt bröstcancer.

Det positiva är att det går fortare att få bort bukfetma än höftfetma. Fettet runt magen frigörs nämligen lättare än fett runt rumpa och lår.

Hur du mäter ditt midjemått

För män bör midjemåttet inte överskrida 94 cm. Vid ett midjemått på 102 cm ökar risken kraftigt för sjukdom och att dö i förtid.

För kvinnor bör midjemåttet inte överskrida 80 cm och sjukdomsrisken ökar kraftigt om midjemåttet är 88 cm eller mer.

Midjemåttet mäter du mittemellan nedersta revbenet och höftkammen. Ta ett djupt andetag och andas ut. Midjemåttet mäts när du andas ut och magen är i avslappnat tillstånd.

Mät din midja-höftkvot

För att få fram din midja höft kvot så mäter du midjan och delar midjemåttet med höftmåttet. Höften mäter du vid höftkammen där du är som bredast.

Till exempel: Din midja är 80 cm och dina höfter är 85 cm. Genom att dividera 80 med 85 så får du fram en midja/höftkvot på 0,94, vilket ger ökad risk för sjukdom och för tidig död om du är kvinna.

Som kvinna bör din midja-höft kvot vara under 0,85 och som man bör du ha 1,0 eller mindre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *