Jag har installerat ett 52-dieten-forum

Så nu har vi ett forum, hoppas det skall funka bra, har inte så står erfarenhet av att driva forum, men jag tror att det kommer att behövas, det blir enklare för alla om man kan dela med sig av recept, erfarenheter och att få nån att prata med!

Så registrera dig gärna: Registrera dig härBesök forumet här.

17 Comments

 • Malin says:

  Hej!

  Är en kvinna på 42 år och har diabetes. Tar insulin morgon middag och kväll plus till natten. Skulle jag kunna göra denna dieten? Är så nyfiken och vill prova 🙂 Ifall jag ska fördela fastedagarna med knäckebröd, kokta grönsaker, hur mycket får jag äta då – alltså mängden?

  • Magnus says:

   Hej,

   Jag tycker att du skall rådgöra med din läkare först, angående hur mycket du kan äta så beror det på vad det är för knäckebröd. Titta på paketen, det är relatvit mycket kalorier i allt bröd så om du vill slippa känna di ghungrig är det bättre att äta bär eller sallad t.ex. som innehåller mindre kalorier. Du kan äta 500 kcal/dag när du fastar. Hur du delar upp de 500 kalorierna avgör du själv.

 • Barbro says:

  Förlåt att jag lägger mig i, men vill bara påpeka att knäckebröd har mycket högre påverkan på blodsockret (högre glykemiskt index) än t ex mjukt bröd vilket kan vara bra att veta om man har diabetes. Jag tror det är bra att hjälpa blodsockret på traven så det inte går i skyn av det lilla man äter.

 • Pysslan says:

  Jag tror att det är enklast att köra med lågt GI för att man balanserar blodsockret. Märker själv att jag mår bättre de dagar jag har halvfasta då jag inte låter blodsockret fara i höjden. 🙂

  • Magnus says:

   Jag har inga problem alls med att inte äta något, jag känenr inte av något som skulle kunna kopplas till fluktuationer av blodsockernivåerna.

   • Viktoria says:

    Men du har inte diabetes Magnus!!! Då måste man ju tänka på blodsockret!!!!!
    Om du ska driva ett forum borde du veta vad du pratar om!

    • Magnus says:

     Hej Viktoria,

     Jaha, och vem är det som pratat om diabetes?
     Och, du menar att jag måste vara läkare för att ha en site om en diet!?

     • Lisa says:

      Men det allra första handlade om diabetes. För diabetiker kretsar kosten kring blodsockret och därmed också kring matvarornas GI-värde.
      Sen behöver man inte vara en läkare för att driva ett forum om diet, men man kanske ska tänka sig för hur man skriver. Vill man att msk ska vara på ens sajt kanske man inte svarar så aggressivt.

     • Magnus says:

      Hej Lisa,

      Det var inte min mening att vara aggsessiv, men det lät på dig som om jag skulle ha specialistkompetens. Förstår fortfarande inte diabeteskopplingen.

 • Helene says:

  Men herre gud, vad pratar vi om egentligen på den här sidan. Magnus svarade ju att Malin skulle rådfråga sin läkare och fortsatte med hur han tänkte om knäckebrödet.
  Jag är heller ingen expert men GI ska väl vara bra för både diabetes- och ickediabetespersoner, om jag inte fått allt om bakfoten. Och då är Magnus inte ute och hojar, med svar.
  Jag tycker det är bra med en sajt där jag kan bolla lite 5:2/GI/LCHF-tankar, med helt okända människor, och därmed hitta ett sätt som funkar för mig. Mina nära och kära är bra på annat.
  Tack Manus för ett grymt bra initiativ! Jag är på!

 • Gunilla K says:

  Står i SVD i dag att en studie visar att det inte är bra att hoppa över frukosten.
  Har du några synpunkter angående det?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skippad-frukost-okar-risken-for-hjartsjukdom_8368590.svd

  • Magnus says:

   Hej Gunilla,

   Ja, studien handlar ju inte om 5:2-fasta utan om människor som generellt sett inte äter frukost. Att hoppa över frukost 2 gånger i veckan är inte samma sak.

 • Maria says:

  Hej Magnus,

  Jag har läst en hel del om detta nu och tänkte köra 5:2 dieten. Men jag vet inte om jag har fattat den rätt. Jag tänker mig så här rätta mig om jag har fel, snälla :). Jag äter mitt sista mål klockan 20:00 sedan håller jag ut de första 16 timmar och äter ingenting så klockan 12:00 nästa dag har det gått 16 timmar. Då börjar jag och äter mina 500 kcal utspridda som jag vill efter behov. Ofta äter jag varma koppen (lätt att hålla koll på kcal innehållet). Sedan klockan 20.00 igen då har jag fastat 24h och kan egentligen äta en normal middag då? Utan att tänka på de 500kcal? Eller är det bästa om jag sover en natt till och inte äter mitt första mål förens på morgonen efter? Jag tycker jag har hört så olika varianter så nu vill jag verkligen få klarhet i detta 🙂 Hoppas du förstod hur jag menade.

  Förtydligande:
  Måndag: Äter min sista måltid 20:00
  Tisdag: Klockan 12:00 har det gått 16h, börjar äta mina 500 kcal utspritt över dagen efter behov.
  Tisdag: klockan 20:00 har det gått ett dygn. Kan äta som vanlig igen ?

  Eller bör jag hålla ut hela torsdagkväll och inte äta förens Onsdag morgon kl 8:00 då har det gått 36h.

  tacksam för svar!!
  MVH Maria

 • Maria says:

  jag menar hålla ut hela tisdagkväll inte torsdagkväll 🙂

 • Kerstin says:

  Hej Maria! Kan inte låta bli att svara dig utifrån mina erfarenheter.

  Klockan 20:00 tisdagkväll är du i princip färdig med din 24 timmars fasta. Själv fastar jag dock 36 timmar och väntar med att äta till onsdag morgon och börjat dagen med en normal frukost för att komma tillbaka till normalläget igen. Äter du sent på kvällen kanske du inte är så hungrig morgonen efter och så rubbas dina rutiner vilket kan göra det svårare att hålla 5:2 och gör din andra fasta den veckan svårare att klara av.

  Personligen så gillar jag att småäta om kvällarna och börjar jag väl äta på kvällen efter fastan så blir det mycket onyttigt som slinker ner helt i onödan pga att man är tillfälligt hungrig.

  Själv har jag testat mig fram till det som funkar bäst för mig och det tycker jag du ska göra också. Viktigast är att hitta en form som gör att det inte känns som en diet/bantning. I mitt fall fastar jag från Söndagkväll till tisdag morgon och onsdag kväll till fredag morgon och sprider ut mina 500 kcl under hela fastan, dricker mycket vatten och te och till “middagen” brukar jag ha mycket sallad, paprika, gurka och selleri på tallriken som fyller magen och gör att man kan sitta vid middagsbordet och äta “normalt” med familjen.

  Något som jag också lärt mig är att vill man gå ner i vikt så ska man INTE äta mer än vad man normalt gör övriga dagar. I början tillät jag mig att äta mer godis och annat onyttigt än vad jag normalt brukar och då stod vågen still. Men när jag fick in rutin kring 5:2 så blev det bättre på vågen, även om det går sakta. 4 kilo på 3 månader kanske inte låter så mycket, men eftersom det inte känns som att jag bantar så är det ju jättebra.

  Största fördelen som jag har märkt är att jag under den här tiden inte varit sjuk mer än lite krasslig i en dag jämfört med innan då jag konstant drogs med förkylningar, infektioner, halsont och ojämn mage.

  Lycka till nu och bit ihop när magen kurrar lite. Det brukar gå över efter en stund.
  /kerstin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *