Höj din prestation med rätt kost!

sashimi

Dessa livsmedel ökar ditt immunförsvar, håller dig frisk längre, orkar mer och även mer uthållig.

LAX och annan fet fisk

Du får i dig omega 3 och D-vitamin. Omega 3 gör att du blir bättre på att bränna fett och minskar samtidigt risken för hjärt-kärlsjukdomar. Främsta källan till omega 3 är fet fisk.

NÖTTER

Innehåller mycket mineraler och antioxidanter och är därför en perfekt energikälla som dessutom håller blodsockret i balans. Kombinationen mellan de grova fibrerna och det nyttiga fettet som gör att de sänker det skadliga LDL-kolestrolet. De är nyttigast naturella, så undvik de saltade, honungs- och oljerostade.

SPENAT

Det är det höga innehållet av oorganisk nitrat som gör att musklerna jobbar mer effektivt, vilket i sin tur gör att kroppens syrebehov under fysiskt aktivitet minskar. Däremot så är det inte att rekommendera att äta stora mängder under en lång tid, då höga halter nitrit är skadligt för kroppen.

ÄGG

Är en bra källa till D-vitamin, vilket gör att du orkar mer samt stärker immunförsvaret. Under vinterhalvåret är det vanligt med D-vitaminbrist, varför det kan vara bra att ta D-vitamin tillskott, då man inte alltid lyckas täcka dagsbehovet genom kosten. Men kosttillskott tar man till i andra hand om man känner att det är behövligt.

AVOKADO

Är egentligen en frukt. Den innehåller mycket fett, men ett bra fett som minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och även håller blodkärlen i bra form. Avokado innehåller dessutom en hel del fibrer, mineraler och vitaminer samt oxidanter, vilket håller dig frisk.

BÄR

Blåbär, hallon och gojibär ger dig massor av antioxidanter som motverkar ökning av fria radikaler, som uppstår vid träning. Bär håller dig yngre, bevarar hjärnan, skärpet minnet och kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Blåbär håller blodsockret på en bra nivå, vilket är bra bland annat om du vill hålla vikten.

RÖDBETOR

Rödbetor sänker syrekostnaden under lågintensiv träning och förlänger tiden till utmattning under högintensiv träning. Musklerna arbetar mer effektivt. Rödbetor innehåller stor mängd nitrat, som i sin tur är kärlvidgande vilket gör att blodet har lättare att transporteras i våra blodkärl. Detta underlättar syretransporten till musklerna, vilket leder till mer effektivt muskelbarbete. Precis som med spenat som också innehåller höga halter nitrat, ska man inte äta stora mängder rödbetor under en längre tid.

MÖRK CHOKLAD

Choklad med minst 70% kakaohalt sänker blodtrycket, minskar kolestrolvärdet och verkar dessutom antidepressivt. Ju högre kakaohalt desto nyttigare och mer antioxidanter. Dessutom innehåller mörk choklad en hel del vitaminer och mineraler. Choklad är blodtrycks- och kolestrolsänkande och innehåller höga halter av magnesium, vilket är viktigt för att bevara skelettet starkt. Om du har sug efter choklad kan det många gånger bero på magnesiumbrist.

ÄPPLE

Äpple innehåller mycket pektin, vilket ökar mängden av goda bakterier i tarmen. Det är mycket viktigt för immunsystemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *