Fläskfilé med Tzatziki och ungsbakad potatis

Här är ett rerecept inspirerat av Grekland, det hamnar på exakt 500 kcal, det går att variera en del, man kan t.ex. lägga till 50 gram potatis så kommer man upp i 600 kcal.

Ingredienser per portion:
150 gram fläskfilé (201 kcal)
100 gram tzatziki (63 kcal) (receptet på tzatziki hittar du här)
120 gram potatis (200 kcal)
50 gram rödlök (16 kcal)
50 gram cocktailtomater (9 kcal)
20 gram färsk spenat (12 kcal)
Matolja till stekning och ugnsrostning, använd gärna jordnötsolja till stekningen och olivolja til potatisen.

Tillagning
Gör tzatzikin först så att smakerna får mogna, du kan ju göra en stor sats, den håller sig bra i kylen. Salta fläskfilén runt om och låt grna ligga 45 minuter innan du tillagar den. Salten kommer då att dras in i ytskicktet på köttet och ge en jämn sälta + att det ger ett saftigare kött.
Om du bara har en ugn så gör potatisen först.

Ugnsrostad potatis
Sätt ugnen på 200 grader och häll 2 msk olivolja i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen. Skär potatisen i klyftor gärna med skalet på, när ungen är varm lägger du i potatisen och blandrar runt ordentligt så att potatisen täcks av den varma oljan. Efter 30 minuter sänker du ugnstemperaturen till 150 grader för att förbereda den för fläskfilén.

Fläskfilén
Stek fläskfilen runt om för att få god stekyta. En bra metod för att få bra stekyta utan att köttet blir för genomstekt är att värma stekpannan ordentligt, stek gärna i jordnötsolja eftersom den tål mycket höga temperaturer utan att brännas. När det börjar ryka om oljan lägger du i fläskfilén och steker den till fin yta runt om. (Stekytan skapar god smak och textur, den har absolut ingenting med saftighet att göra). Sätt i en stektermomter och sätt in filén i ugnen, termometern skall visa 65 grader när den är klar (60 grader om du vill ha köttet lite rosa). Låt filén ligga och vila i 5-10 minuter.

Kontrollera potatisen, eventuellt kan du behöva sätta ugnen i grilläge för att få en bra yta på potatisen.

Lägget
Bottna med spenatblad, skär rödläken grovt och klyv tomaterna, lägg detta över spenaten, skät upp filén i portionsbitar och lägg dessa över salladen, lägg tzatziki i övre högra hörnet och potatisen i övre vänstra. Dra ett par drag med pepparkvarnen. Ät upp och drick vatten till. 🙂

Variation med inlagd rödlök
Om du vill få lite mer syra i rätten kan du göra en 123-lag och lägga in rödlök.

Recept 123-lag
Blanda 1 del ättiksprit med 2 delar socker och 3 delar vatten, koka upp tills sockret har löst sig och ta av från plattan. Nu har du en färdig lag som du kan lägga in allt möjligt i. Gör gärna en stor sats och förvara i kylen.
Skiva rödlök eller skär i båtar (till den här rätten skall du använda 50 gram men du kan ju lögga in mer om du vill). Jag vakuumförpackar mina inläggningar, men om du inte har en vakuummaskin så kan du lägga llöken i en glasburm och räcka med lagen, låt stå över natten och du har en god inlagd lök som ger en god söt-syra till salladen. Väldigt gott till grillar också.

Skall börja fota maten jag lagar, blir lite blekt att bara skriva ner recpeten såhär 🙂

Hoppas du tycker att det är gott, skriv gärna kommentarer här om vad du tycker!

3 Comments

 • Camilla says:

  Hej ! Måste bara fråga,fläskfilen och potatisen är det 150,120 g tilllagat eller rå?
  Mvh
  Camilla

  • Maria Holmström says:

   Hej Camilla!

   Mängden avser rå vikt 150g. 150g rå fläskfilé innehåller 164 kcal och anledningen till att den kommer upp till 201 kcal beror på att smöret som man steker i tillkommer på dessa 164 kcal. Du använder 5g smör till stekningen.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

  • Maria Holmström says:

   Hej igen Camilla!

   Glömde skriva rörande potatismängden. Det är 120g rå potatis, som innehåller 90 kcal och oljan tillkommer med ca 110 kcal, 1 msk, så att det hamnar på 200 kcal.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *