Få ut det mesta av 5 2 dieten

veggies and salmon

Visst kan du äta som du alltid har gjort de dagar som du fastar. Men det är inte svårt att äta nyttigt även dessa dagar, utan att ge avkall på smak och vad man tycker om. En hälsosam kost även när man inte fastar gör att man får ut ännu mer av 5:2-dieten! Men självklart måste man också få unna sig onyttigheter. Få människor trivs med att alltid äta hälsosamt och som man borde, utan behöver ibland en pizza, hamburgare, bakelse, chips, choklad… just för att det är gott och att man tycker om det. Men man måste hålla en balans mellan de nyttiga och mindre nyttiga.

Ät i första hand sådant som du tycker är gott, det  går inte att lura det undermedvetna till att låtsas tycka om något bara för att det är nyttigt och man borde äta det, om man inte gillar det. Tycker du om kött, fisk, fet mat, sallad, frukt… Håll dig till det du gillar allra mest.

Välj gärna mättande mat som fullkorn och fiberrika grönsaker. De ger en snabb och lång mättnad. Fett har samma effekt, men det dröjer ett tag innan man blir mätt, så ät fet mat väldigt långsamt för att undvika att få i dig fler kalorier än kroppen egentligen behöver.

Variera det röda köttet genom att äta mer kyckling och kalkon.

Skär ner på socker och snabba kolhydrater som höjer blodsockret och du blir snabbt hungrig igen.

Ät gärna fet fisk två-tre gånger i veckan, för att få i dig tillräckligt med enkel- och fleromättat fett och omega-3.

Ät säsongens mat. Nyskördade grönsaker och kött från djur som levt så naturligt som möjligt är allra bäst.

Ät baljväxter som är en bra källa till protein.

Ät nötter och frön som är en naturlig källa till bra protein och vegetabiliskt fett.

Undvik så lång som möjligt mat som innehåller tillsatsämnen. En tillsats betyder oftast att man plockat bort något bra ur en råvara.

Se till att du har många färger på tallriken. Speciellt i gröna, röda och gula grönsaker finns det mycket antioxidanter. Ät gärna minst två grönsaker per måltid. En bra riktlinje är att äta minst ett halvt kilo frukt och grönt per dag.

Motionera regelbundet, gärna minst tre gånger i veckan. Det bygger upp muskelmassan och håller skelettet starkt och minskar även risken för demens. Att röra på sig så att man får upp pulsen frigör stressreducerande endorfiner så att man blir piggare och gladare.

Var noga med sömnen. Skapa tydliga sömnrutiner. Om du inte kan somna är det bra att ändå vila. Delar av hjärnan kan nämligen sova fastän du tror att du är vaken. En power-nap på några minuter är bra, det ökar din prestationsförmåga och det räcker med 10-20 minuter. Däremot ersätter den inte nattsömnen.

 

 

4 Comments

 • Pernilla says:

  Hej

  Jag undrar om man MÅSTE äta 2000 kalorier de dagar man inte fastar
  Vad händer om man ibland äter mer eller mindre?
  Förstör man allt då?

  • Maria Holmström says:

   Hej Pernilla!

   Man måste självklart inte äta 2000 kcal sina vanliga ätdagar, men man ska helst ligga på det intaget så att man inte sänker ämnesomsättningen. Det är en av anledningarna till att man kör 5:2-dieten, att man under sina fastedagar sänker kaloriintaget med ca 3000 kcal (som kvinna) och ca 3800 kcal (män) under en vecka. Sänker du kaloriintaget även under dina ätdagar så riskerar du att sänka ämnesomsättningen och om du då börjar äta mer så går du upp i vikt. Det blir svårare att hitta en bra balans. Du vinner alltså ingenting på att sänka ditt kaloriintag under dina ätdagar.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

 • Susannan says:

  Jag är 5:2-rookie, dvs. jag vet inte mycket om metoden – men, jag lär mig och är intresserad. Jag undrar om alkohol och 5:2 för det har jag inte hittat så mycket information om. Kan man med gott samvete dricka t.ex. vin till maten under någon/några av sina ätdagar, eller hur funkar det?

  • Maria Holmström says:

   Hej Susannan!

   Du kan med gott samvete dricka vin och övrig alkohol under dina ätdgar. Rött vin är dessutom antioxidant-rikt. Det du ska tänka på är att drinkar innehåller ofta väldigt många kalorier och mycket socker. Dricker du ett glas rött vin på 2 dl så blir det inte mer än 155 kcal och vitt vin samma mängd ger 150 kcal. En stor starköl på 4 dl innehåller ca 200 kcal. En drink kan vara en riktigt kalori-bomb på 4-500 kcal.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *