Drick lagom och tänk på vad du dricker

bottle of water

Lyssna på kroppen, drick när du är törstig och välj då helst vatten. Tidigare hävdades att människan behövde två liter vatten per dag, men den siffran har på senare tid ifrågasatts. Riktlinjen om två liter vatten per dag har fått folk att dricka kopiösa mängder vatten och det är inte ovanligt att man ser främst tjejer springa omkring med en vattenflaska i handen på stan, trots att de bara är ute på en shoppingrunda.

Om du häller i dig en massa vatten t.ex under träningen skvalpar det i kroppen och magen, och det känns inte skönt att träna då. Känn istället efter hur det känns. Är det väldigt varmt ute och du springer långt rund, behöver du fylla på med vätska. Men man ska inte överdriva drickandet, då kan man bli vattenförgiftad – dvs mineralerna i kroppen späds ut eftersom man dricker alldeles för mycket. Springer du t.ex en 5-10 kilometers runda och det inte är väldigt varmt, behöver du inget extra vätska.

Vid fasta är det däremot nödvändigt att få i sig mer vätska än vanligt, eftersom man äter betydligt mindre och en stor del av vätskan kommer vanligen från den mat vi äter. Så under fastan gäller runt 2 liter vätska i form av vatten, örtte och grönt te och även buljong. Men det är också p.g.a att man dricker mer, som man kan få huvudvärk när man fastar – liksom att man även kan få huvudvärk om man dricker för lite.  När du fastar och dricker mycket, springer du också och kissar ofta. Det medför att du kissar ut en del salter, vitaminer och mineraler och det bidrar i sin tur att du kan få huvudvärk. Det kan vara lite svår i början att hitta en balansgång, tills man lärt sig hur mycket vätska man behöver.  Lyssna på kroppen, drick så att det känns bra – det ska inte skvalpa och du ska inte behöva gå omkring och känna dig som en vatten-tunna. Och du ska inte bli uttorkad.

Bästa sättet att hålla koll på om du har bra vätskebalans är att titta på urinen. Är den genomskinlig eller ljust gul är den ok, men om den är mörkt gul eller orange har du antagligen druckit för lite. Men det är helt normalt att kisset är rejält gulfärgat på morgonen, efter en hel natt utan vätska. Vissa födoämnen kan självklart också påverka färgen.

Förutom vatten så finns det en uppsjö av drycker att välja på, som marknadsförs som hälsodrycker.

KOKOSVATTEN

Består av en klar vätska som finns i gröna kokosnötter. Det innehåller bland annat salter och mineraler. Det marknadsförs som en naturlig återhämtningsdryck. Men, man får i sig betydligt mer mineraler genom att äta en banan eller dricka ett glas mjölk. Kokoksvatten är bra, men inget revolutionerande. Dessutom innehåller de som är smaksatta med juice, även en del kalorier.

PROTEINDRYCK

Det finns i pulverform eller färdigblandad. De innehåller förutom protein ofta olika sötningsmedel, som t.ex sukralos eller aspartam. Dessa är mycket populära att dricka efter träningspass och det är främst killar som tar till dem som återhämtningsdryck, medan tjejer föredrar proteinbars. Det skiljer stort mellan de olika proteindryckerna, vilka som är bra och mindre bra. Det beror helt och hållet på vad de innehåller. Men generellt behöver vi inte få i oss mer protein än vad vi får i oss via vanlig mat. Men däremot kan det vara smidigt att ta med sig en proteindrink att ta till som mellanmål. Men se upp med allt socker som ofta gömmer sig i dem. En proteindryck med mycket socker ska enbart intas efter träning, då socker inte påverkar kroppen lika negativt. Men det är självklart bättre att skippa de sockerrika varianterna.

SPORTDRYCK

Dessa behöver du bara om du ska träna under en lång tid eller om du springer under hög intensitet eller om det är riktigt varmt. Den vanliga motionären ska helst undvika de söta sportdryckerna, då de bara tillför kolhydrater som går rakt ut i blodet. Det innebär alltså att du tränar på sockret som finns i sportdrycken och istället är den enda du förbränner.

ÅTERHÄMTNINGSDRYCK

Tillför kolhydrater och protein. Marknadsförs som en dryck som ska intas snabbt efter träning, för att kroppen ska återhämta sig bättre. Men det går lika bra med vanlig mat, för att återhämta sig. Drycken ger en signal till kroppen att bygga upp sig. Om man är högenergiförbrukare kan det vara ett smidigt sätt att ta till de dagar man har svårt att få i sig en riktigt måltid i anslutning till träningen. Om man har som mål att gå ner i vikt är dessa återhämtningsdrycker ofta en fälla som gör att du inte går ner i vikt, trots att du tränar väldigt mycket.

JUICE

Har ofta högt sockerinnehåll, lika mycket som läsk. Men man får också självklart i sig en del nyttigheter som mineraler, vitaminer och antioxidanter som man inte hittar i läsk. Det är okej att dricka ett glas juice, men tänk på att du får i dig mer fibrer om du äter en apelsin, än om du dricker den i juiceform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *