Det skadliga sockret!

socker

Förr ansågs fett vara den stora skönhets- och hälsoboven. Idag vet vi att det är sockret som har den rollen! Men få vet hur skadligt det verkligen är för kroppen.

När du börjar med 5-2 dieten får du väldigt många goda hälsoeffekter, inte minst påverkas ditt blodsocker positivt. Du får en stor hjälp genom fastan, men du kan göra din kropp ytterligare en stor tjänst för att uppnå ytterligare hälsoeffekter, genom att dra ner på socker- och stärkelserika livsmedel som bland annat vitt ris, vitt bröd, vit pasta och naturligtvis socker i form av godis, glass och kakor.

Du behöver självklart inte sluta helt, men tänk på hur sockret påverkar dig och din kropp och begränsa ditt intag. Du kommer att göra en stor investering i din hälsa!

DÄRFÖR ÄLSKAR VI SÖTT

I princip all mat vi köper i mataffären innehåller socker. Vitt ris, vitt bröd och vit pasta fungerar som socker i kroppen. Lägg dessutom till allt det rena sockret vi får i oss i form av glass, godis, socker, kakor, juicekoncentrat, fruktyoghurt och läskedrycker. Kroppen blir förvirrad och av det. Den tror att den gör oss en tjänst genom att lagra fett och energi till sämre tider – men dessa sämre tider kommer inte så kroppen lagrar förgäves. Man kan ju fråga sig  varför vår geniala kropp inte har anpassat sig till allt detta socker. Men betänk att vi bara använt tillsatt socker i kosten under två hundar år!

SOCKER GER OSS FETTVALKAR OCH SKADAR KROPPEN

Fettceller är självgående och har ingen användning för vare sig insulin eller transportmedel för blodsockret. De har bara användning av socker. Fettceller är mycket glupska och giriga och dessutom elaka. De är avskyvärda mot immunförsvaret, som svarar med att starta inflammationer i kroppen. Det leder till oxidativ stress, dvs. rost i kroppen, som gör dig gammal i förtid. Du märker det som svullnader, ödem, led- och muskelsmärtor, huvudvärk, stelhet, slitage, skador på cellerna och för tidigt åldrande.

VI BLIR BEROENDE

Om din kropp tvingas leva med för högt blodsocker långa perioder kan det påverka hjärnan. Du kan bli lika beroende av socker som av narkotika, tobak och alkohol. Socker verkar i samma område i hjärnan. Hjärnceller kan framställa sitt eget morfin, s.k. endorfiner. Vi mår bra av den naturliga endorfinproduktionen, t. ex när vi njuter av sex och beröring, dagliga joggingrundor eller strapatser som maratonlopp mm. Det ger ett kortvarigt rus och lyckokänsla. Och ibland lust efter mera. Socker ger ett onaturligt, ohälsosamt lyckorus som får kroppen att åldras på sikt.

ÄR DU SOCKERBEROENDE?

Symptom på sockerberoende

Trötthet
Koncentrationsproblem
Förvirring
Dimmig i huvudet
Känslan av att befinna sig i en glaskupa
Starkt sug efter socker
Starkt sug efter vitt bröd och kakor
Sug efter alkohol
Sömnproblem
Nedstämdhet
Depressioner
Matsmältningsbesvär

SOCKER KAN GÖRA OSS INSULINRESISTENT OCH GAMMAL

Kaos i hjärnans kemi och sockerberoende är lömskt eftersom du riskerar att få betala med insulinresistens i cellerna. Det påverkar inte bara hjärnans kemiska balans. Det påverkar även cellernas energiproduktion. Mycket insulin i blodet leder till mycket oreda i kroppsfunktionerna. Bland annat kommer fettcellerna att växa och föröka sig. Resultatet blir stora fettceller, tjockare fettlager och fler fettvalkar. Många kvinnor mister sin midja på kuppen och kroppen ser manligare ut. Man kan vara insulinresistent och samtidigt slank. Typ-2-diabetes är en av de vanligaste välfärdssjukdomarna och den gör dig gammal i förtid.

GAMMAL AV INSULINRESISTENS

Är du i riskzonen?

Trötthet
Sockerberoende
Högt blodtryck
Högt LDL-kolestrol (det onda)
Typ-2-diabetes
Höga blodfetter
Högt BMI
Kulmage
Ingen midja
Menstruationsrubbningar
Oregelbunden mens
Ofrivillig barnlöshet
Genererande hårväxt på ställen där kvinnor normalt inte har hår

Du behöver inte ha alla dessa symptom för att vara insulinresistent. Men om du har de första fyra på listan hör du troligtvis till dem som är det. Eller är på god väg att bli det.

HÅLL DIG UNG OCH SMAL UTAN SOCKER – TRE ORSAKER ATT AVSTÅ!

1. Det omvandlas till fett på buken och midjan. Övervikt gör dig gammal i förtid

2. Det omvandlas till mättat fett i levern och LDL-kolestrol, d.v.s det onda kolestrolet. Förhöjt kolestrol är en av orsakerna till för tidigt åldrande

3. Sockret klistrar sig fast vid cellerna, de röda blodkropparna, proteinerna i kroppen och till och med vid kolestrolpartiklarna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *