BDNF

BDNF Brain-derived neurotrophic factorBDNF eller Brain-Derived Neurotrophic Factor som förkortningen betyder är ett protein som har mycket stor inverkan på ånga viktiga funktioner i hjärnan, bland andra minne, inlärningsförmåga samt att det stimulerar produktionen av Serotonin som i sin tur är mycket viktigt för vårt humör. Produktion av BDNF stimuleras bland annat av svält, fasta har med andra ord en positiv inverkan på stora delar av hjärnans funktion.

BDNF är en tillväxtfaktor som band anant styrs av gener, detta innebär bland annat att vissa människor producerar mindre BDNF är andra och vissa producerar mer.

Fasta stimulerar bildandet av BDNF

Forskning har visat att korta fasteperioder som t.ex. 5-2 dieten har positiv effekt på bildandet av BDNF. Ännu ett tecken på att fasta en eller ett par gånger i veckan är positivt för hälsan. Det forskas fortsatt på andra positiva effekter av 5-2 och vi kommer nog att få höra mycket mer intressanta rön i framtiden.

4 Comments

 • Hope says:

  Hej jag undrar om någon håller sig till Modifastprodukter (och liknande) dvs bars, drycker och soppor av olika slag. Tänker att det ju är enkelt att hålla räkning på kalorier eftersom varje portion innehåller c:a 200 kalorier.
  Nån som vet/har provat?

  • Magnus says:

   Hej Hope,

   Jag har testat med måltidsersättningar och de fungerar ganska bra, problemet med dem är att de innehåller massor av protein och det vill man inte. Jag skall skriva en artikel om varför man skall undvika protein när man fastar.

 • ulrica says:

  Hej!
  Kan man dricka varm buljongdryck under fasta dag eller är det för mycket?

  • Magnus says:

   Hej Ulrica,

   Det beror helt och hållet på hur mycket kalorier det är. Det är det enda du behöver fundera på, överstig inte 500 kcal/dastedag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *