Andedräkt luktar Aceton

andedräkt luktar aceton

Kanske har du upptäckt att du helt plötsligt fått en väldigt dålig andedräkt eller så har någon varit vänlig och berättat det för dig. Det är vanlig bieffekt när man sänker sitt kaloriintag eller börjar äta färre kolhydrater.

Kaloriintag & ammoniak

När man sänker sitt kaloriintag och börjar gå ner i vikt är det många som hamnar i s.k ketos – Ett metaboliskt tillstånd som uppstår under fasta eller när man drar ner på kolhydraterna i kosten. För att fungera tillfredsställande behöver vår hjärna energi i form av glukos som finns i kolhydrater. När vi inte får i oss tillräckligt med kolhydrater använder kroppen istället fettreserverna som energikälla. Fettvävnaden omvandlas till fettsyror. Fettsyrorna omvandlas därefter till ketonkroppar i levern och ersätter glukos som energi till hjärnan och musklerna. En biprodukt i denna omvandling är bland annat aceton som känns i utandningsluften. Det är detta som gör att många i ketos anses har dålig andedräkt som luktar aceton eller övermogna äpplen.

Men det finns några knep för att komma till rätta med den dåliga andedräkten som luktar aceton:

  • Drick mycket vatten
  • Tugga på persilja
  • Pepparmyntsolja som du lägger på bakre tungan
  • Drick kamomillte
  • Gurgla SB12 eller Flux
  • Ät mer kolhydrater – långsamma med lågt GI, inte i form av socker eller snabba kolhydrater
  • Ät zinktillskott eller se till att få i dig zink genom kosten
  • Ät C-vitamintillskott eller se till att få i dig C-vitamin genom kosten
Andedräkt med Aceton ketos. Symptom om jag Luktar Ammoniak

Om man inte vill äta kosttillskott kan man genom kosten få i sig extra zink som finns i livsmedel som sill, ostron, musslor, ägg, lamm, lever, oxkött, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, öljäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrön och pumpakärnor.

C-vitaminet är viktigt för en fräsch andedräkt. Vill man inte ta kosttillskott kan man få i sig det via kosten, i t.ex körsbär, svarta vinbär, persilja, nyponsoppa, pepparrot, paprika, broccoli, vitkål, kiwi, apelsin, papaya, apelsinjuice, tomatpuré.

ANDRA  NEGATIVA BIEFFEKTER VID KETOS

Ett annat ketossymptom är huvudvärk, trötthet och yrsel. Huvudvärken kommer från att hjärnan måste börja använda sig av annat bränsle än kolhydrater. Trötthet och yrsel kan hos en del dyka upp återkommande, om man får i sig för lite kolhydrater och kroppen hela tiden måste kämpa med att hitta anda bränslekällor. Men det avhjälps snabbt genom att tillföra kroppen lite mer kolhydrater.

Under en diet med begränsat intag av kalorier eller kolhydrater, kan många uppleva ett vagt illamående till och från. Men det går över när kroppen har vant sig. Man kan också känna sig lite håglös och nedstämd. Detta ketossymptom uppstår främst hos dem som tidigare ätit rikligt med snabba kolhydrater med högt GI-värde och mycket socker. Det kan också i början infinna sig ett enormt sötsug eftersom belöningssystemet i kroppen protesterar och undrar var belöningen, dvs sockret, tagit vägen. Detta sötsug går vanligtvis över på några dagar.

Ketos är inte något farligt tillstånd för friska människor. Däremot om man lider av typ-1 diabetes kan det framkalla extrem insulinbrist vilket kan leda till skyhöga blodsockervärden som kroppen inte kan dra nytta av. Blodet blir då surt i brist på riktig energi och det kan vara ett livshotande tillstånd. Typ-2 diabetiker löper däremot inte några sådana risker.

Om du är intresserad av att mäta om du befinner i Ketos så kan du köpa mätstickor på apoteket av märket Ketostix

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 2 dieten