52-dieten upplägg – kväll till kväll eller lunch till lunch??

Det kommer in många frågor om hur man skall lägga upp dieten. Skal man köra kväll – kväll eller frukost – frukost, eller lunch – lunch.

Svaret är:
24 timmarsfasta betyder 24 timmar = om man kör lunch till lunch så äter man en vanlig lunch dag 1, sedan 600 (500) kcal fram tills lunch dag 2 då man äter normalt igen = 24 timmar med bara 600 (500) kcal.

Ett vanligt upplägg är dock att man kör kväll till kväll och då äter man vanligt på kvällen dag ett och sedan äter man 600 (500) kcal på kvällen dag 2. Man äter sedan frukost som vanligt dag 3, detta innebär att man kör 36 timmars fasta.

När jag kör dagarna spridda åt så kör jag vanlig middag på lördag kväll och sedan 600 kcal på söndag kväll och sen frukost som vanligt på måndagen = 36 timmars fasta varje fastedag.

76 Comments

 • Pysslan says:

  Jag kör som Michael Mosley i programmet gjorde. 16 tim fasta inkl. nattsömnen.
  Sen har jag ett “ätfönster” mellan 12 och 20.00 dagen efter. Under denna period får jag äta max 500 kalorier då jag är kvinna. Min sambo äter 600 kalorier.
  Enklast för mig har varit att bara dricka fram till ca femtiden då jag kommer hem från jobbet.
  De dagar jag tar lite blandsallad eller liten lunch är jag mer hungrig på eftermiddagen. Vet inte om det är för att min kropp då producerar insulin?
  Jag är inte så insatt i det här, men kör efter vad som passar mig och det faktum att jag arbetar heltid. Vi går ner i vikt om än långsamt kanske, men ingen av oss har mycket övervikt att arbeta bort så jag tycker det är ok. Hellre något jag kan leva enkelt med än en quick fix som sen får bumerangeffekt.

  • Magnus says:

   Det tycker jag låter vettigt!

  • Thomas says:

   Två synpunkter:
   Jag själv kör sedan några veckor 3+1 schema, dvs jag äter normalt 3 dagar och fastar sedan 1 dag. Enklare så, så slipper jag välja ut vissa faste-dagar etc. Skullle fastedagen någon enstaka gång hamna mitt på ett stort kalas, bröllop od så kan man skjuta fastedagen framåt eller bakåt en dag just då (har inte hänt hittils). 3+1 skapar stabilitet.
   Fastedagar kör jag bara F
   rukost: kaffe, macka, ägg och lite fil. Sen inget mer den dagen, bara vatten. En enkel metod som biter bra …

 • Pysslan says:

  Ser att jag skrev “dagen efter”… jag menar så klart halvfastedagen. Uppehållet blir från kvällsmat, över natten och fram till em/tidig kväll dagen efter. 🙂

 • Susanna says:

  Kan man köra genom att fasta 3 dagar och äta normal 4 dagar, tex må, ons, fre ? Eller ska man förhålla sig till 5:2 dieten. Dom “vanliga” dagarna, äter jag väl som vanligt, kanske lite mera grönsaker ?

 • Helene says:

  En fråga…Om jag äter som vanligt måndag kväll och sen under tisdagen delar upp mina 500kcal över hela dagen och sen äter igen normalt under Onsdagen och sen delar upp mina 500kcal över Torsdagen och sen normalt igen till måndag kväll. Fungerar det eller är det så att under “faste” dygnet så äter man bara sina 500kcal vid ett och samma tillfälle? Jag tänkte använda mig av Cambridge påsar 3st den dagen jag har faste dagar men då delar jag upp dessa 3 över hela faste dagen. Är ett sånt upplägg ok? Känner att jag har lite svårt att bara äta 1 gång på en hel dag..

  • Magnus says:

   Hej Helene,

   Ja, du kan göra som du beskriver, det finns dock tecken som tyder på att de positiva effekterna blir lite sämre om man äter flera gånger under fastedagen. Det bästa tycks vara att äta allt vid ett tillfälle. Det är dock så vitt jag vet inga stora skillnader, så mitt svar är att du skall göra det som känns bäst för dig. Det viktigaste är att du skall tycka att dieten fungerar och att du känner dig bekväm med den.

 • Ingvar E says:

  Är det någon nackdel att inte äta några kalorier alls under fastedygnet, bara dricka vatten/te och annat utan energiinnehåll? För mig känns det enklare, och jag blir mindre hungrig/sugen än om jag äter litet.

 • Bodil says:

  Jag har nu ätit enligt 5:3 i sammanlagt 6 veckor. Jag personligen har valt att endast äta ett mål på mina halvfastedagar och känner att det funkar för mig. Jag har valt denna “metod” då den tilltalar mig som ett sätt att leva på. Känner att alla måste lyssna på sin egen kropp om vad som funkar. Ett måste funkar enligt min mening aldrig!

  • Magnus says:

   Hej Bodil,

   Nej, precis, men som sagt så behöver vissa människor riktlinjer. Jag håller dock med dig om att man skall göra det som känns bäst för en själv, sen skall man nog inte “lyssna” för mycket på sin kropp för det är inte så enkelt som man kan tro att tolka den egna kroppen. Det jag tycker är viktigast är att man kör dieten på ett sätt som gör att det är enkelt att följa den.

 • Marianne says:

  Läste att man ej skall fasta i 2 dagar i sträck, för då kommer kroppen in i svält och då sänks ämnesomsättningen, utan dela upp den på 7 dagar( 5x 2).

 • Jane says:

  Har precis köpt boken och i den kan man läsa och se bilder på att författarna har delat upp sina fastekcal på frukost och middag vilket passar mig jättebra. sen om jag inte minns helt fel så tog Mimmi Spencer även något mitt på dagen som tex ett äpple. har inte hunnit läsa hela boken än men det jag hittills har läst så får många tips och råd från den.

  • Maria Holmström says:

   Hej Jane,

   Jag verkar ha problem med svarsfunktionen i eftermiddag. Det verkar inte som att jag fick iväg mitt svar till dig tidiare i eftermiddag. Gör ett till försök. Om du får dubbla svar så förstår du varför :-).

   Det passar mig också bästa, när jag kör 5:2, att äta frukost och middag. Frukost eftesom jag är en frukostmänniska och inte kommer igång utan och middag av den sociala aspekten att jag ändå kan sitta ner och umgås vid middagsbordet. Lunchen har jag minst problme med att hoppa över.

   Du kan med fördel äta ett lätt mellanmål vid lunchtid eller någon gång på eftermiddagen. En del klarar sig mellan frukost och middag, men de flesta känner att de behöver något däremellan, men vill inte “betala” bort sina kalorier vid lunchtid, utan spara den till kvällen.

   Tips på några kalorifattiga men näringstäta och mättande mellanmål:

   1 äpple på 125g = 65 kcal
   20g popcorn, Estrellas eller OLW’s färdigpoppade = 80 kcal
   1 dl mager fruktyoghurt, gärna med minder socker = 80 kcal (bäst är naturligtivs naturell, men det kan kännas lite smaklöst utan tillbehör)
   1 hårdkokt ägg = 84 kcal
   100g gurka med 50g salsa på burk = 30 kcal
   100g jorgubbar = 38 kcal
   1 banan à 100g = 97 kcal

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Malin says:

  Hej,

  Jag har kört på ett tag nu och trivs bra med 5:2. Jag är ju dock ingen vattenälskare eller fantast av annat smaklöst så jag funderar fortf lite över huruvida man kan dricka Cola zero? Jag dricker mycket vatten ändå och vill inte byta ut det men skulle vilja komplettera med något som smakar bättre. Har ni fått något svar från den dietist ni ställt den frågan till?

  • Maria Holmström says:

   Hej Malin!

   Det är ingen fara med att dricka cola zero under fastan, men jag rekommenderar dig inte att enbart dricka det utan att ändå se till att försöka få i dig minst 1 lier rent vatten under dina fastedagar – och även annars. Cola zero innehåller sötningsmedel och kolsyra och det kan vara påfrestane på magen och kan på sikt ge magkatarr om det intas i en större mängd, återkommande och dessutom utan att magen samtidigt får arbeta med något, som vid fasta t.ex. Om du tycker att vattensmaken känns trist så blir det betydligt godare om du smaksätter med gurka, citron, frysta bär eller annat som du tycker har god smak.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

   • Malin says:

    Tack för svar!
    Jag dricker som sagt mycket vatten redan och jag dricker sällan läsk i vanliga fall men ibland kan man vara sugen på att få i sig något annat än vatten 🙂

    • Maria Holmström says:

     Hej Malin!

     Jag förstår att man ibland känner att man blir lite fed-up på vatten och vill ha något med smak och konsistens. Det är jätte bra att du dicker mycket vatten och du kan lugn dricka cola zero – också. Sedan när hösten och vintern kommer så kan man känna sig lite frusen och då kan det vara gott att dricka en god buljong (utan glutamat). Varmt kan många gånger också kännas mer mättande än kallat, gäller både mat och dryck.

     Ha en fortsatt bra tisdag kväll!

     /Maria

 • Kerstin says:

  Jag har kört 5:2 sedan i våras och är helt såld! Undrar över hur fastans effekt på IGF-1 påverkas av att man äter mat som fyller magen bra men har lite kalorier. Att man går ner i vikt är det ingen tvekan om men är det viktigt att kroppen uppfattar sig som hungrig och frigör hungerhormoner eller är det själva energibristen i sig som ger effekt på IGF-1? Jag kan tex knapra på sockerärtor, blåbär, sallad och gurka på kvällen för att dämpa den värsta hungern innan det är dags att sova men håller mig totalt sett inom 500 kcl under mina 36 timmar då jag fastar. Jag är sällan hungrig under fastan, förutom på kvällen och vaknar oftast dagen efter fastan utan att vara hungrig pga att jag fyller magen med kalorifattig mat.

  Framför allt är det just 5:2 dietens fördelar när det gäller kroppens reparationssystem som jag är ute efter eftersom jag tidigare varit väldigt förkyld och haft många infektioner. Sedan jag började med 5:2 har jag bara kortvarigt varit lite krasslig 2 gånger vilket är rekord för mig. Är det tur eller påverkar 5:2 även immunförsvaret som bekämpar bakterier och virus?

  Hälsningar
  /kerstin

  • Maria Holmström says:

   Hej Kerstin!

   Jag förstår att du år såld på 5:2-metoden :-). Den är verklgien effektiv på alla sätt.

   Det är en kombination av att när man äter mindre kalorier än man beöver så tvingas kroppen att släppa till fett som bränsle och den plötsliga energibristen som gör att kroppens inbyggda immunförsvar börjar signalera stress och då börjar en reparationspricess för att försvara cellerna. På så sätt ger det effekt på IGF1 och blodsockret håller sig på en jämn och stabil nivå.

   Det är bra att du lyssnar på din kropp och ger den lite att arbeta med, när du känner att den behöver det. Ibland räcker det att knapra på något energifattigt och man kan uppleva det som att man blir mätt för stunden. Innan sängdags så vet man ju dessutom att man kommer att sova under natten och och även att man får äta nästa morgon. Så psykologiskt räcker det med något litet för att kroppen – och hjärnan ska känna sig nöjd.

   5:2 har visat sig vara väldigt effektiv för att mota bort förkylningar, magsjuka och övriga åkommor som är vanliga. Immunförsvaret byggs upp väldigt effktivt på kort tid, när man börjar köra 5:2-metoden. Det är inte tur, utan immunförsvaret arbetar för att både hålla kroppen frisk och reparera celler.

   Du har verkligen upptäckt alla fördelarna med 5:2-metoden och många med dig har uppnåt oanade hälsoeffekter.

   Ha en fortsatt bra tisdag kväll!

   /Maria

 • Johanna says:

  hur funkar denna dieten om man tränar vardagligen? jag menar på fastedagarna ska jag äta 500 kcal, går jag upp i vikt om jag inte äter när jag tränat. För jag har hört att återhämtningsmålet är de viktigaste.

  • Maria Holmström says:

   Hej Johanna!

   Du kommer inte att gå upp i vikt även om du tränar när du har dina fastedagar, förutsatt att du inte kör mer än 24 timmar och inte lägger fastedagarna efter varandra. Däremot så är det bra om du lägger en lågintensiv träning när du har dina fastedagar, istället för att du kör hård-träning. Det finns annars risk att du helt tömmar dina glukosdepåer helt och på så sätt blir trött och inte upplver alla de positiva hälsoeffekterna med 5:2. Bättre att köra lågintensiv träning under en längre period än högpresterar under en kortare och köra hårdare tränig om du önskar under dina vanlig ätdagar.

   Ha en fortsatt bra tisdag kväll!

   Hälsningar,

   Maria

 • Lana says:

  Om jag väljer 16:8 varianten och fastar kl 20-12, är det fortfarande bara 2 dagar per vecka eller ska man då göra det varje dag. Hur skulle en sådan vecka kunna se ut?

  • Maria Holmström says:

   Hej Lena!

   När du äter enligt 16:8 äter du i åtta timmar och fastar i 16. vanligast är att man äter sitt första mål mat kl 12:00 och äter fram till 20:00 och sedan fastar fram till klockan 12 nästa dag. På så sätt sover du bort en stor del av fasteperioden. Det är också en variant på fasat som är uppskattad. Då gör du det varje dag. Det innebär att du hoppar över frukosten, äter lunch och middag. Kaloriintaget blir oftast mindre men en del kompenserar genom att äta mer. Jag skulle gissa att ett generellt intag hamnar på ca 1500-2000 kcal dag, beroende på vad du äter och mellanmålet på eftermiddagen. För en del passar den varianten bra, men personligen föredrar jag 5:2-metoden, där jag får äta som vanligt fem dagar och fasta två. Om man slår ut det under en vecka blir kaloriintaget ungefär detsamma när man kör 16:8 och 5:2, men det finns också en risk att man sänker ämnesomsättningen om man ligger på 1500 kcal/dag, varje dag. När man kör 5:2 så äter man ju ca 2000 kcal eller mer de dagar man äter vanligt och på så sätt håller man ämnesomsättningen på topp. Men om du väljer att köra 16:8 så rekommenderar jag att du äter en bra lunch som start med både kolhydrater, proteiner och fett, ett bra mellanmå på ca 250 kcal och sedan en middag med bra proteiner så att du håller dig mätt fram till lunch nästa dag.

   Återkom gärna om du har fler funderingar.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Fredrik says:

  Tack snälla Maria för det svar! Ha en fin dag!

 • Julia says:

  Hej,

  Jag ska sätta igång o pröva detta nästa vecka men oroar mig lite för att jag kommer bli illamående och ont i huvudet när jag fastar, jag är väldigt känslig fysiskt när jag inte får mat i kroppen. Vad har ni för tips o råd till det?

  Tack!

  Hls
  Julia

  • Maria Holmström says:

   Hej Julia!

   Det finns risk för huvudvärk och att man blir lite darrig första veckan eller veckorna, när man börjar med 5:2. Men det är övergående och det är enbart för att kroppen behöver vänja sig och även avgiftar sig, om du t.ex ätit mycket socker, vitt mjöl och annat raffinerat. Men de flesta brukar känna att det känns lättare allt eftersom och efter 7-10 dagar så har man vanligen vant sig och kroppe känner igen det här. Det som är bra under första veckorna är att se till att lägga in små mellanmål som frukt- och morotsbitar, gurka, bär etc och att dricka och åter dricka – vatten, örtte och mineralvatten. Det som brukar kännas bra när man känner sig skakig och lite frusen och kanske behöver salt, är att dricka buljong av god kvalitet och utan glutamat (du hittar bra buljonger på hälsokostaffären). 5 dl buljong innehåller ca 25 kcal.

   Lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

 • Linda says:

  Hej
  Jag har kört i två månader och jag kör måndagar och torsdagar som mina dagar. Men jag delar intaget på tre måltider den första vid 0900 den sista vid 1700. Eftersom man jobbar och har familj hemma vill jag ju ändå äta något även med familj och arbetskamrater. Lunch äter jag oftast sallad, tomat gurka ett pas skicor tunn kalkon eller skinka med lite kvarg 0,1%. Jag har tappat ca 2 kilo även om jag äter tre gånger. Tycker att detta passar min livs stil bättre men jag överskrider aldrig 500 kalorier.

  • Maria Holmström says:

   Hej Linda!

   Gratulerar till att du hittat ett bra och fungerande sätt att köra 5:2-metoden! Det ger lika bra reslutat och hälsoeffekter om du delar upp dina 500 kcal på tre måltider.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Tracey says:

  Alla skriver om sina faste dagar, men jag skulle vilja veta mer om dom andra fem dagarna.
  Finns det några begränsningar? Socker, bröd, fika??? I vanliga fall när man vill lyckas med sin viktminskning så skall
  man ju ta bort allt som innehåller “tomma”kalorier. Hur gör man?
  Dessutom gör jag som vissa av er andra, fastar tisdagar och torsdagar. Då,har jag ätit vanligt dagen före
  och avslutat kvällen med Tea och macka. Fastedagen tar jag Cambridgepåsar, första vid 13-tiden, övriga två
  fram på eftermiddagen/kvällen när hungern är som “värst”. Tea/kaffe/vatten under hela dagen.

  • Maria Holmström says:

   Hej Tracey!

   Under dina vanliga ätdagar är det självklart bra om du äter så hälsosamt som möjligt och inte för mycket skräpmat, socker, fikabröd, godis, helfabrikat, vitt mjöl mm. Men det finns inga pekpinnar under dina vanliga ätdgara och du kan äta av allt, men inte alltid och inte hur mycket som helst. Många som börjat köra 5:2-metoden har berättat att deras sötsug har minskat eller försvunnit och att de känner sig mer sugen på fräsch och nyttig mat och även väljer mer hälosamma alternativ i matbutiken. Det fungerar bra att du äter Cambridgepåsar under fastedagarna, 3 stycken blir ca 450 kcal,så du kan komplettera med lite grönsaker, salladsblad och gurka mättar bra om du känner dig hungrig eller pressad citron i varmt vatten (ger ca 20 kcal om du pressar en citron i en stor mugg kokat, något avsvalnat vatten) eller en god buljong innan sängdags.

   Ha det gott och lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

   • Tracey says:

    Hej Maria.
    Tack för info och tips. Några i min bekantskapskrets säger att dom har sett färdiga menyer för dom “vanliga” dagarna, vilket jag inte har kunnat hitta någonstans. Menyer för fastedagarna finns det dock en uppsjö av. (Kommer fortsätta med Cambridgepåsarna ändå, det blir så enkelt).
    Men denna sidan ger så otroligt mycket bra input, så jag klarar mig :). Man inser snabbt att många sitter inne med samma frågor som man själv gör.
    TACK för att du hjälper oss med alla vora kloka och iland tokiga frågor ;).

    Med vänlig hälsning, Tracey

 • Mikael says:

  Hej Maria!
  Jag är en man som har ca 30 kg övervikt och tänkt mig börja med 5-2 metoden, jag har under många år pulvrat ner mig ett antal gånger till min idealvikt på 85 kg, men som alla andra gånger gått upp igen plus några extra kg.
  Jag skulle vilja höra dina synpunkter på mitt upplägg som jag tänkt köra.
  Min fasta skulle se ut så här:
  Middag söndag kl 17:00
  Pulver söndag kväll 110 kcal
  Pulver måndag vid 08:00 110 kcal
  Pulver måndag vid 10:00 110 kcal
  Pulver måndag vid 12:00 110 kcal
  Pulver måndag vid 14:00 110 kcal
  Middag kl 17:00

  Samma procedur på onsdagen
  Skulle detta fungera eller är jag helt ute och cyklar
  Mvh
  Mikael

  • Maria Holmström says:

   Hej Mikael!

   Det skulle fungera väldigt bra att lägga upp det på så sätt och då fastar du ju dina 24 timmar. Vissa väljer att fasta 36 timmar genom att fasta en hel dag, från morgon till kväll, dvs i ditt fall skulle du äta din sista riktiga måltid söndag kväll t.ex kl 19, fasta med 600 kcal hela måndgen och äta din riktiga måltid igen vid frukosten kl 7, på tisdagen. Åsikterna går lite isär huruvida man ska köra 24 eller 36 timmar. Det beror helt enklel på hur man orkar och huruvida kroppen går in på svältläge. Av dessa 36 timmar sover man dock bort ett antal timmar, runt 12 om man sover 6 timmar/natt och hamnar på så sätt på fasta effektiv tid 24 timmar. Jag skulle däremot rekommendera dig att variera pulver med fast föda så att det inte blir så enformigt. Det är bra att du låter det gå en dag mellan fastedagarna.

   Ha det bra och lycka till med 5:2-metoden!

   Hälsningar,

   Maria

 • Kajsa says:

  Nu känner jag mig lite snurrig och osäker på alla tider… Jag ska börja med 5:2 om några dagar. Men vill läsa på mer först. I dag äter jag dom här tiderna: 7.00, 2 koppar kaffe, 10.00 frukost, 13.00 lunch, 17.00 middag, 20.00 kvällsmacka. När ska ja på mina fastedagar ta mitt första och sista mål för att få effektivast fasta?

  • Maria Holmström says:

   Hej Kajsa!

   Om du vill dela upp dina måltider på tre rekommendera jag dig under dina fastedagar att äta frukost ca 7:00, därefter lunch vid 12-tiden och middag kl 19:00. Självklart kan du äta vid andra tider. Många föredrar att äta två mer “riktiga” måltider uppdelade på frukost och middag och låta det gå ca 12 timmar mellan måltiderna och däremellan dricka vatten, mineralvatten, kaffe, te, buljong… Dvs. kalorifattiga eller helt kalorifria drycker.

   Ha det gottt!

   /Maria

 • Anneli says:

  Hej!

  Jag har kört 5:2 sen i våras. Hade ett uppehåll under sommaren, men kör nu igen. Jag har några trivselkilon men har ingen övervikt och har upptäckt att jag måste vara mycket bättre på att “sköta” mig även de andra dagarna. Jag kör då enligt viktväktarnas pointssystem så att jag vet att jag inte tar in för mycket.

  Jag äter frukost och lunch, en kopp buljong på kvällen. Inser att jag kanske får max. 16 timmar från buljongintaget på kvällen till frukost dagen efter. Jag hoppas detta också är ok.

  Har bestämt mig för att ha en paus i vägandet och väger mig endast var 4:e vecka. Ska bli spännande! 🙂

  Tack för bra forum!

  • Maria Holmström says:

   Hej Anneli!

   Många med dig har under sommaren tagit en paus från 5:2-metodne under en längre eller kortare period. Det är helt “tillåtet” :-). Det är en av anledningarna till att 5:2-metoden är så bra, att det inte finns några pekpinnar och att man kan ta en paus och sedan hoppa på ingen när man känner att det är läge för det. Du verkar ha hittat din metod som passar dig bra, genom att kombinera med Viktväktarnas points. Det är olika, en del föredrar att räkna kalorier.

   Det är helt ok med dina 16 timmar efter buljongkoppen. Buljong tillhör dessutm tillsammans med kaffe, te, mineralvatten… de “kalorifria” dryckerna som man intar mellan måltiderna.

   Många gånger är det bättre att anvnända sig av måttbandet eller smaljeansen för att se vad som händer i kropppen, då vågen ibland kan stå stilla. 5:2-metoden i komibnation med träning gör dessutom att man bygger upp mer muskler och det är också en anledning till att det verkar som att vågen inte rör sig. Men det är helt enklet så att musklerna ersätter det fett som man förlorar under fastan och träningen och då minkar man inte i vikt på vågen, men massor händer både inuti kroppen och med siluetten. Det är bra att du tar en paus från vägandet, då man kan bli lite stressad av vågen ibland och inte kan låta bli att ställa sig på den i tid och otid.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

   • Anneli says:

    Tack för feedback!

    Trodde buljong räknades in med 25 kalorier och har sparat just för detta. Då kanske jag får in lite för lite kalorier?

    Jag har också kommit igång med träningen bra igen och tränar 3-4 ggr i veckan och då inkluderar jag raska promenader. De tar jag på fastedagarna och konditionspass och styrketräning de andra dagarna. Tycker att man får väldigt snabb återkoppling av kroppen när man kombinerar så varierat som möjligt.

    Vi får se! 🙂

    • Maria Holmström says:

     Hej igen!

     Du har verkligen kommit igång bra :-)! Man blir förvånad över hur snabbt kroppen svarar positivt på 5:2-metoden och hur bra man mår efter bara en kort tid. Sjävlklart är det lite tung i början men belöningen kommer ganska snart.

     Ha en fortsatt bra dag!

     Hälsningar,

     Maria

 • Mia says:

  Hejsan!

  Undrar om man ska fasta två dagar i rad eller dela upp fastedagarna på veckan.

  • Maria Holmström says:

   Hej Mia!

   Vi rekommenderar inte att man fastar två dagar på raken, eftersom det finns en stor risk att kroppen börjar ställa in sig på svält och på sätt även stor risk för att ämnesomsättningen sjuker. Särskilt om man fastar 2 dagar med 36 timmar, vilket blir ca 24 timmars effktiv fasta och på två dagar blir det 48 timmars effektiv fasta. Det bäst är om du kan lägga minst 1-2 dagar mellan fastedagarna.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Elenor says:

  Hej!
  Har nyligen börjat köra 5:2 fastan och de har inte gått nått vidare, 4 e gången ja körde fick jag bryta. Mådde jätteilla samt att jag blir så trött att jag blir liggandes i sängen.
  Jobbar natt och har kört att jag börjat fastan när jag vaknar vid 14äter under dygnet 2 mål. För mig blir det 500kcal på ca 32 timmar och jag har kört ett styrketräningspass på mina faste dagar. Har inte haft så mycket ork i gymmet. Och känns trist att träningen blir lidande.
  Nu ska jag testa på nytt kommande dygn igen Men då äta allt vid samma mål så sent jag bara orkar härda ut med hungern. Mår som sagt väldigt dåligt och mår illa å blir trött. Dricker massor men då måste jag ju bo på toa för å kissa. Kommer detta med hungern att gå över tror du?!

  • Maria Holmström says:

   Hej Elinor!

   Det låter inte bra att du mår så pass illa och blir trött när du kör 5:2-metoden. Det kan ju också vara som så att du har en förkylning i kroppen som gör att du inte är på topp. Hur brukar du må annars, när du äter som vanligt? Sedan undrar jag vad du äter under de dagar du fastar. Utifrån det kanska jag kan klura ut varför du blir trött och illamående. I början kan det känns tungt att köra fastan, men det brukar vara övergående och inom någon eller några veckor – det är olika från person till person – så brukar kroppen ha vant sig. Hungern kommer också att ge med sig, liksom om man brukar ha sötsug. När du tränar styrketräning är det bra om du kör lågintensivt och ingen konditionsträning. Åtminstone inte i början. Men du får gärna återkomma till mig om hur du brukar må annnar – innan du började med 5:2-metoden och hur du mår de dagar du inte fastar samt vad du äter generellt när du fastar.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Kidde says:

  Jag undrar om det har gjorts någon studie på om 5:2-fastare äter färre kalorier på ät-dagarna än de gjorde innan de började med 5:2. I så fall, hur mycket av påstådda viktnedgångar kan man tillskriva 5:2, och hur mycket kan man tillskriva ett allmänt bättre ätande, även under ätdagarna? (Jag förstår naturligtvis att om man bara äter 500 kcal under fastedagarna så blir veckans totalintag lägre – men blir det ÄNNU lägre för att man även skärper sig under resten av veckan, det är min undran)

  • Maria Holmström says:

   Hej Kidde!

   Studier har gjorts och personer som kör enlgit 5:2-metoden äter generellt nyttigare men inte nödvändigtvis färre kalorier än innan de började med 5:2-metoden. Viktminskningen får nog anses som en kombination av 5:2-metoden och nyttigare kost, att det går hand i hand s.a.s. Däremot så kommer merparten av de stora hälsoeffekterna som man erhåller till större delen från sjäva fastan. Det är genom den biologiska stress som utlöses vid fastan som gör att celler i hjärta och tarmar producerar proteiner som sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket och ökar transporten av mat genom tarmarna och på så sätt minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och tjocktarmscancer.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

 • Madeleine says:

  Hej,
  Vilket underbart forum 🙂
  Jag sätter igång på söndag och jag tror jag har koll men vill vara riktigt säker, är det rätt så här:
  Söndag 19.00 äter jag vanlig middag
  Måndag: lunch 400 kalorier, ett mellanmål som inte är större än 100 kalorier
  måndag kl 19 vanlig mat
  tsidag äter som vanligt
  onsdag kl 12.00 vanlig lunch
  onsdag kväll middag 400 kalorier
  torsdag morgon resterande 100 kalorier
  torsdag lunch: vanlig mat
  Är detta rätt?
  🙂

  • Maria Holmström says:

   Hej Madeleine!

   Tack :-)! Härligt att du står i startgroparna för att börja köra 5:2-metoden. Du har många positiva hälsoeffekter att se fram emot.

   Du verkar planera att köra efter ett litet annorlunda upplägg på 5:2-fastan. Den metoden funkar också och det blir en fasta på ca 24 timmar med sovtid inräknad. Det vanligast om man kör 24 timmar iklusive sovtid, är att man t.ex söndag kväll äter sin sista vanliga måltid. Sedan fastar man på sina 500 kcal under måndagen fram till middagen, då man äter som vanligt igen. Det blir en effektiv fasta på ca 18 timmar då du sover bort 6 timmar av den. Den vanligste metoden är dock att man kör 36 timmars fasta, inklusive sovtid och på så sätt får 24 timmars effektiv fasta, om man räknar med att man sover ca 6 timmar/natt. Det innebär ett upplägg på att man äter sista riktiga middagen på t.ex söndagkväll. Sedan fastar man hela måndagen och disponerar sina 500/600 kcal under dagen och bryter fastan med en vanlig frukost tisdagmorgon. Det innbär att man enkelt fastar en hel dag och inte äter som vanligt på kvällen. Den metoden är mest effektiv för att uppnå de bästa hälsoeffekterna och även för viktminskningen.

   Lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

   • Madeleine says:

    Hej Maria!
    Tack så mkt för ditt svar!
    Jag är mest i behov av lunch då jag tycker att det är lättare hoppa över frukost och kvällsmat.
    Jag vill samtidigt såklart få ut det bästa av dieten.
    Då gör jag såhär istället?
    Äter vanlig mat onsdag kväll
    torsdag:lunch 400 kcal
    resterande 100 kcal på kvällen
    Fredag: vanlig frukost
    sedan äter jag min sista vanliga middag söndagkväll
    delar upp 500 kcal under måndag
    tisdag vanlig frukost
    Är jag rätt på det då? Ursäkta om jag verkar trög 🙂
    Jag har under låång tid ätit GI och äter gärna långsamma kolhydrater framför snabba.
    Mkt protein, sallad och fett.
    Fungerar det att följa detta under mina ätdagar? Får jag i mig det jag behöver då menar jag?
    Ska tillägga att det blir festligare mat med vin på helgen 🙂
    Tusen tack igen!
    Med vänlig hälsning, Madeleine

    • Maria Holmström says:

     Hej Madeleine!

     Du är absolut inte trög :-). Du lägger upp dina fastedagar alldeles perfekt och det är mycket bra att du unnar dig god och festlig mat och gott vin under helgerna. Att du äter kolhydrater med lågt GI och bra proteiner, sallad och bra fett under merparten av dina vanliga ätdagar är jätte bra. Eftersom du redan äter bra, så kommer du att klara 5:2-metoden galant.

     Ha det gott och lycka till!

     Hälsningar,

     Maria

 • Buffy says:

  Hej

  Jag har nu kört 5:2 i 2 veckor och har redan gått ner 3,8 kilo. 🙂 Har läst i genom alla kommentarer här och märker att jag har tänkt fel. Har kört efter dag inte dygn. så det har blitt snarare 36 i stället för 24 timmar. Inte för jag haft några svårigheter med detta men det känns ju ännu lättare att fixa det när det är 24h ink sovtid. 🙂
  Jag har även dragit ner på kalorierna under ätardagarna vilket ligger på ca 1500 (nån dag mer men överlag 1500). Är det dumt?.. måste man äta 2000 för att det inte ska stanna av efter ett tag eller att man inte uppnår alla bra effekter? För 1500 känns oftast som det räcker fint jag är mätt och nöjd och de dagar jag ätit mer än 1500 har jag inte kommit upp i 2000 så det känns som det är mkt mat.

  /Buffy

  • Maria Holmström says:

   Hej Buffy!

   Låter härligt att du redan gått ner nästan 4 kilo :-). Du har inte tänkt fel rörand antal timmar, 36/24. Båda är rätt, men den fasta på 24 timmar (inklusive sovtid) är mildare medan den på 36 är mer effektiv och den som vanligen tillämpas.

   Jag vill däremot avråda dig från att köra ett alltför lågt kaloriintag på dina vanlig ätdagar. Kvinnor behöver generellt ca 2000 kcal/dag och män ca 2500 kcal/dag. Om man äter för lite riskerar man att sänka ämnesomsättningen. Men å andra sidan om du känner dig nöjd på 1500 kcal så kanske du kan “festa till det” till helgen och äta mer, t.ex fredag och lördag och nöja dig med 1500 kcal dina övriga 3 dagar. Det är meningen att det ska kännas bra och det är inte heller kul att proppa i sig om man inte orkar det. Men om du äter lite god choklad, ett gott vin, en ostbrika med lite kex under helgen, så kommer du lättare upp i ett högre kaloriintag.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

 • Barbro Larsson says:

  Tack för din tydliga beskrivning i svaret till Madeleine 24/8.
  Jag kände mig så förvirrad ang. 24 resp 36 tim fasta inklusive/exklusive sovtid :-).
  Har börjat 5.2 fastan idag och “dragit” med mig min mamma–bra med stöd!.
  Vi kommer köra det sistnämnda i svaret dvs 36 tim fasta med sovtid.
  Tack för en bra sida,sparad som favorit!

  • Maria Holmström says:

   Hej Barbro!

   Det är perfekt att ni är två som kör 5:2-metoden tillsammans. Det är alltid enklare om man kan peppa varandra. 36-timmars varienten med sovtid, är den mest effektiva och det är mycket bra att start med den så att man kickar igång rejält.

   Tack för berömmet :-).

   Lycka till med din 5:2-fasta!

   Hälsningar,

   Maria

 • ida says:

  Hej! Jag har precis börjat med 5.2 dieten och är inne på min första fastedag idag. Gör jag rätt som äter lunch och middag, där 500 kcal är fördelat? Lunch åt jag 12.00 och middag 17:00. Kan jag imorgon som då blir min ätardag , äta frukost eller ska jag vänta till lunch för att äta?

  • Maria Holmström says:

   Hej Ida!

   Det är helt korrekt. Man kan dela upp sina 500/600 kcal antingen på tre måltider, två eller lägga alla på en och samma måltid. Som det passar dig bäst. Rekommenderat är dock att om möjligt låta det gå 12 timmar mellan måltiderna, att man äter frukost t.ex kl 7 och sedan middagen kl 19. Däremellan dricker man vatten, te, kaffe, buljong, örtte och mineralvatten. Även grönsaksjuicer är ok, men kolla på kaloriinnehållet på dem isåfall, då det kan variera. Imorgon kan du äta din frukost som vanligt, precis när du vill. Din fasta är över när du vaknar imorgon.

   Lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

   Lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

 • Tine says:

  Hej!

  Jag är mycket intresserad av paleokost och föda ur ett evolutionärt perspektiv. Har provat fasta i 36 timmar (riktig middag söndag kväll, 500 kcal under måndagen och riktig frukost tisdag morgon). Dock har jag flera år med anorexi bakom mig och har inte ett helt okomplicerat förhållande till mat och under dessa fastedagar blir jag väldigt yr och har svårt att fokusera. Däremot skulle jag lätt klara 24 timmar (riktig middag söndag kväll, 500 kcal fram till måndag kväll och då riktig middag igen) räknas det som 24 timmar?

  Vinner man samma hälsoeffekter gällande insulin och IGF-1 även om man bara fastar 24 timmar?

  /Tine

  • Maria Holmström says:

   Hej Tine!

   Vi brukar avråda från att fasta om man har eller har haft någon form av ätstörning. Du säger att du fortfarande inte har ett helt okomplicerat förhållande till mat. Jag tycker att du ska fundera på om det finns någon risk för dig att halka tillbaka till dina gamla ätstörningar igen, innan du börjar köra 5:2-metoden. Däremot om du kommer fram till att du vill fasta och vet att du kommer att klara av det psykologiskt så tycker jag att du ska köra 24 timmars fasta, inklusive sovtid. Hälsoeffekterna är stora även vid en 24 timmars fasta, dock inte lika omfattande. Vad gäller de positiva effekterna på insulin och IGF-1 så vinner du mycket även vid en 24 timmars fasta (inklusive sovtid), dock inet lika stora som vid en 36 timmars fasta (inklusive sovtid). Jag har bra kunskap om ätstörningar och stor insikt. Du är välkommen att återkomma till mig om du har frågor både rörande ätstörningar och 5:2-metoden.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

 • Marie says:

  Hej Maria,

  Jag har en fråga angående de fastans 24 eller 36 timmar. Enligt http://thefastdiet.co.uk/michael-answers-frequently-asked-questions/ och Michael Mosley så svarar han på frågan om fastan ska vara 24 eller 36, att den i verkligeheten ska vara 36 timmar. Men jag läste att du rekommenderade 24 timmar. Dvs lunch till lucnh, middag till middag.

  Jag har precis börjat och får att passa med mitt schema så kör jag helst lunch till lunch, dvs äter en normal lunch dag ett och sedan 500 kalorier fram till dag 2’s lunch då jag äter normalt igen. Är det så du menar med 24 timmar? och missar jag några av effekterna, så som viktminskning, av att inte köra i 36?

  Tack för en bra sida!

  /Marie

  • Maria Holmström says:

   Hej Marie,

   Jag rekommendera främst att man kör fasta, effektiv tid 24 timmar, dvs ca 36 timmar inklusive sovtid. Men många känner att det är för tufft och då rekommenderar jag 24 timmar, för att det ska bli gjort s.a.s. Det är bättre att köra 24 timmars fasta, inklusive sovtid, än att inte fasta alls och man uppnår stora hälsoeffekter även vid en 24 timmars fasta och även viktminskning – dock inte i samma utsträckning. Man uppnår de störta hälsoeffekterna när man kör fasta ca 36 timmar, dvs ca 24 timmars effektiv fasta, om man räknar på att man sover ca 6 timmar/natt.

   En 24 timmars fasta inklusiver sovtid, innebär att du t.ex äter din sista riktiga målitd låt oss säga söndag, i ditt fall vid lunch. Sedan äter du din nästa riktiga måltid, vid lunch nästa dag. Då har du fått ca 24 timmars fasta och effektiv fasta ca 18 timmar (om man räknar på att du sover 6 timmar).Däremellan dricker du enbart vatten, buljong, örtte, kaffe, te, mineralvatten… Testa så någon vecka och gör en utvärdering av hälsoeffekterna och viktnedgång. Om du inte ser resultat som du önskar, så kan det vara bra att öka upp till en 36 timmars fasta.

   Återkom gärna och berätta hur det går.

   Lycka till!

   Hälsningar,

   Maria

 • Patrik says:

  Hej Maria
  Jag skulle gärna vilja ha ett förtydligande på ovan.
  Jag har mina fastedagar tisdag och torsdag och jag kör enligt:

  Måndag: Tränar morgon och äter fullt med normal middag runt 18
  Tisdag: Fastedag och jag äter samtliga 600 kal vid 18:00. I övrigt bara kaffe o vatten.
  Onsdag: Tränar morgon och äter fullt med normal middag runt 18
  Torsdag: Fastedag och jag äter samtliga 600 kal vid 18:00. I övrigt bara kaffe o vatten.
  Fredag: Tränar morgon och äter fullt med normal middag runt 18.
  Lördag: Helg med gott.
  Söndag: Helg med gott.

  Är detta en 24 timmars fasta eller 36 timmars fasta och är ovan lämpligt upplägg.

  • Maria Holmström says:

   Hej Patrik!

   Det du kör är en 36 timmars fasta. Du äter din sista riktiga måltid måndagkväll, går och lägger dig, fastar hela tisdagen på 600 kcal, går och lägger dig och onsdagen äter du som vanligt och fastar sedan igen hela torsdagen. Det anses ge den bästa hälsoeffekter, som du gör, dvs att du totalfastar under ca 12 timmar då du inte äter någon frukost eller lunch under dina fastedagar.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

 • Madeleine says:

  Hej igen!
  Tack så mycket för ditt svar (igen)

 • Kajsa says:

  Hej!
  Jag har kört 5:2 dieten i 1 vecka, men har problem med att förstå vilket upplägg som är rätt/bäst..
  Jag körde min 1:a fastedag enligt: Lördag kväll, vanlig middag. Sedan 500 kalorier fördelat på 3 måltider under söndagen, och sedan vanlig frukost igen på måndagen.
  Men en vän sa till mig att jag gjorde fel, själva poängen med denna diet sa hon var att man fastade i 24 tim, och hon sa att jag skulle göra enl följande:
  Lördag kväll, vanlig middag. Söndag: 1 kopp te/kaffe till frukost. 500kal till lunch, 1 kopp te/kaffe till middag. Måndag: 1 kopp te/kaffe till frukost och sedan 500kal till lunch. Sedan vanlig middag måndag kväll.
  Hon sa att själva effekten med denna diet kommer först efter att man varit fastande i 24 timmar, dvs i mitt fall fr sön lunch till månd lunch.

  Ska också tillägga att hon följer dieten för att sänka sitt kolesterolvärde och jag följer den för att gå ner i vikt.

  Jag blir jätteförvirrad av alla olika bud, skulle verkligen uppskatta att få hjälp att reda ut vad som gäller.

  Tack på förhand!
  //Kajsa

  • Maria Holmström says:

   Hej Kajsa!

   Du gör alldeles rätt! Däremot så får man ut de bästa ur fastan och uppnår störst hälsoeffekterna om man låter det gå 12 timmar mellan måltiderna, dvs om du äter din middag t.ex lördagkväll kl 19 och sedan söndag äter en frukost vid kl 7 på morgonen, dricker under dagen kalorifria drycker och sedan äter en middag vid kl 19 på kvällen. Då har du fått 12 timmars fasta mellan. Men du behöver absolut inte låta det gå 24 timmar mellan måltiderna. Fortsätt som du börjat om det känns bra för dig, att lägga upp dina 500 kcal på tre måltider, det ger också väldigt goda hälsoeffekter. Du gör helt rätt och många delar upp sina kalorier på tre måltider, även om det vanligaste är att dela upp dem på två eller som män oftast gör äter ett enda mål, vanligen vid middagen. Prova dig fram vad som känns bäst.

   Ha det gott!

   Hälsningar,

   Maria

   • Kajsa says:

    Hej!
    Och tusen tack för snabbt svar, vilken himla tur jag hittade detta forum =)
    Då kör jag som jag börjat, och kanske lägger jag om det till “kväll till kväll” och hur man gör det står ju så väldigt bra i ditt första inlägg högst upp, bara att härma =)
    Återigen, stort tack för klargörandet!
    //Kajsa

 • Emma says:

  Hej, har testat detta i 3 månader med bra resultat, känner dock att det är svårt mer 36 timmars fasta med mitt jobbschema. Tror du att detta upplägg skulle funka lika bra?
  : Mån kl 13 vanlig lunch,
  Middag kl 18, 500 kalorier, (är kvinna)
  Tis kl 13 vanlig lunch
  Det blir ju 24 timmars fast inkl sovtid, men ändå 18 timmars helfasta (ingen mat alls)

  • Maria Holmström says:

   Hej Emma!

   Det är meningen att fastan ska funka i din tillvaro. Det är bättre att fasta på ditt sätt, än att inte görat s.a.s :-). Jag tycker absolut att du kan köra enligt detta upplägg. 18 timmar helfasta är dessutom bra!

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

   • Emma says:

    Tack för svar! Kom fram till efter lite funderingar att jag ska testa att fasta frukost dag 1 till lunch dag 2 (jobbar till sen kväll och äter sen frukost) det blir ju som det jag skrev ovan fast ca 3-4 timmar extra fasta.
    Tack för en bra blogg!

 • Ika says:

  Hejsan! Är smått förvirrad. Har läst igenom alla frågor och svar två gånger nu. Någon gång säger du att 36 timmar fasta inte är att rekommendera eftersom kroppen kan försätta sig i svält. Samtidigt skriver du att 36 timmar fasta är mer effektiv än 24 timmar fasta och därför att rekommendera. Så? 36 timmar inkl. sömn=bra, mer effektiv? Eller 36 timmar fasta inkl. sömn= inte så bra, kan försätta kroppen i svält?
  Vill inte fasta i 36 timmar om min kropp kanske försätts i svält och jag går upp i vikt.
  Tack på förhand!

  • Maria Holmström says:

   Hejsan!

   Jag förstår att det kan kännas förvirrande. 36 timmars fasta vaken tid och det tycker jag är för lång tid att fasta. Däremot om du räknar in sovtid i dessa 36 timmars fasta så blir det inte belastande för kroppen och ämnesomsättningen. Om man äter t.ex söndag kväll kl 19 en vanlig måltid och sedan bryter fastan tisdag morgon kl 07. Under måndagen intar du dina 500 kcal. Du behöver absolut inte fasta 36 timmar vaken tid, utan helt enkelt “bara” ta en dag, i det här exemplet måndag. Hoppas inte att jag rörde till det ytterligare.

   Ha det bra!

   Hälsningar,

   Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *