5 2 fasta och träning – går det att kombinera?

Självklart går det! Det finns många fördelar med att kombinera fasta och träning, inte minst för att förbättra sammansättningen av kolestrolet. Motion hjälper dessutom till att bevara muskelmassan, vilket gör att du förbränner mer fett och därmed också går ner mer i vikt. Det är över huvud taget alltid bra med träning och fysisk aktivitet oavsett om man fastar eller ej.

Antagligen är det fler som antingen tränar eller fastar, än de som kombinerar träning och fasta, just för att de är rädd att de inte ska orka träna under de dagar som de fastar och därför sparar träningen till de dagar som de äter som vanligt. Det är självklart också ok, speciellt i början om du inte är van vid att träna. Då kan det vara bra att befästa en vana med 5:2-dieten, innan du börjar träna de dagar som du fastar.

Man behöver däremot inte köra hårdträning, det räcker att köra lugna återhämtningspass, promenader, cykla, lågintensiv träning eller att jogga. Män kan träna konditionsträning i större utsträckning än kvinnor under sina fastedagar medan kvinnor mår bäst av att träna styrketräning. Övriga dagar kan man självklart träna som man önskar.

Tänk bara på att du ser till att kombinerar träningspassen med intag av måltider under fastedagarna, så att du äter i anslutning till träningen, främst efter ett träningspass. Det innebär att om du helst tränar på kvällarna så är det bra att spara kalorier till en kvällsmåltid och om du är en morgontränare så är frukosten viktig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *