Varannandagsfasta

Varannandagsfasta (ADF) innebär att man fastar varannan dag. Det är en variant på 5:2 kan man säga (eller en variant på periodisk fasta om man så vill), istället för att fasta 2 dagar/vecka och äta normal 5 dagar så kör man periodisk fasta varannan dag. Varannan dagsfastan innebär att man fastar under en 24-timmars period varannan dag. Det är den mest krävande metoden som man inte bör starta med som första fastemetod, utan om möjligt vänta med tills man är en van fastare.

Fasta varannan dag

Varannan dagsfasta går som sagt ut på att man fastar varannan dag där du äter normalt ena dagen för att nästkommande dag gå ner på ca 25 % av ditt vanliga energiintag, ca 400 – 700 kcal beroende på din vikt. Man kan räkna med en viktnedgång på ca 1 kg/vecka med varannan dagsfastan, även om man inte äter särskilt bra under sina ätdagagar.

​På ätdagarna kan man om man vill äta 125% av det ”normala” kaloriintaget. dr Krista Varady som jobbar på University of Illinois i Chicago har utvecklat metoden och hon säger att försökspersonerna mycket sällan äter mer än 110% på frossardagarna. Det här är en diet som kan vara intressant att prova om du känner att du vill utöka ditt fastande.

Varannandagsfasta vs. 5:2 dieten

I likhet med 5:2-fasta ska man äta ca 25% av sitt vanliga energiintag ena dagen för att sedan äta precis vad man vill den andra dagen och så rullar det på. Det innebär ca 400-500 kcal för kvinnor och 600-700 kcal för män. Ett stort problem är att det är svårt ur socialt aspekt att fasta varannan dag. Det går att uthärda att fasta – och det är den periodiska fastans största fördel – eftersom man vet att nästa dag får man äta igen. Men i långa loppet kan det vara svårt att hålla sig till att fasta varannan dag och det krävs att man är utrustad med mycket viljestyrka. Som livsstil är det inte att rekommendera, då är det betydligt bättre att fasta enligt 5:2-metoden eller 16:8-metoden. Och det är främst personer med stor övervikt som bör genomföra varannan dagsfastan eller om man är en utpräglad fastemänniska. Dock enbart under en kortare period.

Det är svårt i längden att kompensera fastedagarna genom att äta 4000-5000 kalorier nästa dag. Då känner mig sig rätt övergödd och långt ifrån behagligt mätt. Möjligen kan man fylla på med mängder av godis, speciellt choklad som är kaloririkt på en relativt liten mängd och därför inte känns så mycket när det ligger i magen. Men i långa loppet börjar man nog ifrågasätta varför man fastar ena dagen för att proppa i sig nästa dag, då man trots allt gör en del uppoffringar de dagar man fastar. Men det är inte omöjligt att man vissa dagar äter runt 3000 kalorier de dagar man äter som ”vanligt” om man är på fest, bröllop etc med flera rätters middag och alkoholhaltiga drycker. Men då har man ändå åstadkommit ett rejält kaloriunderskott den veckan trots allt.

Varannandagsfasta är en form av periodisk fasta där man äter normalt under en dag och fastar nästa dag. Under fasta dagarna begränsas kaloriintaget till 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män. Detta kan innebära att man skippar en måltid eller två under fasta dagarna, eller äter små måltider med högt näringsvärde.

Hur fungerar Varannandagsfasta?

Varannandagsfasta fungerar genom att begränsa kaloriintaget varannan dag, vilket leder till en minskning av det totala kaloriintaget över tid. Detta kan hjälpa till att främja viktminskning genom att skapa ett kaloriunderskott, vilket innebär att kroppen bränner mer kalorier än den tar in. Varannandagsfasta kan också främja hälsa genom att förbättra insulinkänsligheten och minska inflammation i kroppen.

Fördelar med Varannandagsfasta

Fördelarna med varannandagsfasta inkluderar viktminskning, förbättrad insulinkänslighet, minskad inflammation och ökad autophagy. Autophagy är en process där kroppen rensar ut skadade och onormala celler och vävnader, vilket kan bidra till att minska risken för sjukdomar som cancer och neurodegenerativa sjukdomar.

Är Varannandagsfasta rätt för dig?

Varannandagsfasta kan vara ett effektivt sätt att främja hälsa och viktminskning för vissa människor, men det är inte lämpligt för alla. Om du har en historia av ätstörningar, graviditet, amning eller om du tar mediciner som påverkar blodsockret eller blodtrycket bör du rådfråga din läkare innan du börjar med periodisk fasta.

Varannandagsfasta är en form av periodisk fasta som kan främja hälsa och viktminskning genom att skapa ett kaloriunderskott och förbättra insulinkänsligheten. Fasta dagarna innebär begränsat kaloriintag, vilket kan hjälpa till att minska inflammation och främja autophagy. Varannandagsfasta är inte lämpligt för alla, så det är viktigt att rådfråga din läkare innan du börjar med denna diet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 2 dieten