Protein och dess effekt på 5:2

Protein och 5:2 fastaEn av de viktiga effekterna man vill uppnå med 5:2dieten är att minska nivåerna av IGF-1 och ett högt intag av proteiner höjer nivån av IGF-1, man bör alltså skära ner på proteinintaget. Ett sätt är att när man ”ändå” fastar på sina fastedagar räkna proteinet i kosten på samma sätt som man räknar kcal, på det sättet minskar man det totala intaget av protein. Det finns forskning som pekar på att man inte bör äta mer än 0,8 gram protein/kg kroppsvikt/dag. Det skulle innebära att en person som väger 80 kg skulle äta 64 gram protein/dag för att hålla sig till denna rekommendation.

Hur mycket protein finns det i olika livsmedel

Eftersom allt som inte är vegetariskt innehåller protein så är den enklaste metoden att äta vegetariskt när man skall minska på proteinintaget och att undvika proteinrika vegetabilier. Här nedan finns en lista på ett ungefärligt protein innehåll i ett par olika livsmedel:

 • Kött från fisk/gris/ko – 20 g/100 gram
 • Mjölk – 3 gram/100 gram
 • Vita bönor- 22 gram/100 gram
 • Linser – 24 gram/100 gram
 • Kikärter – 21 gram/100 gram
 • Tofu – 8 gram/100 gram
 • Svamp – 2 gram/100 gram
 • Hårdost – 30 gram/100 gram
 • Vitmögelost (t.ex. Brie) – 18 gram/100 gram
 • Grönmögelost – 10 gram/10 gram
 • Fetaost – 18 gram/100 gram

Detta är en vägledning så att det blir enkelt att räkna ut mängden proteiner i det man skall tillaga.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 2 dieten